Zieke werknemer (m/v) gezocht

Bedrijven in Noord-Holland reïntegreren werknemers met een arbeidshandicap op een slimme manier. Ze wisselen ze onderling uit en vullen zo tegelijk vacatures op.

Ria Loos vond via het poortwachtercentrum in Heerhugowaard een baan op de loonadministratie van een accountantskantoor. Foto Bram Budel Ria Loos achter haar bureau ze werkt na een re•ntergratie traject bij de loonadministratie van Alfa Accountants. Ze was taxichaufeur maar moest daarmee stoppen vanwege artrose. FOTO: BRAM BUDEL Budel, Bram

Zorgbalans, een zorgorganisatie in Zuid-Kennemerland, heeft drie medewerkers ‘met een vlekje’ in de aanbieding: eentje heeft fibromyalgie, een vorm van reuma, twee hebben rug- en schouderklachten en een heeft daarnaast nog knieklachten. Welk bedrijf kan deze mensen een vervangende baan bieden?

In een verpleeghuis in het Noord-Hollandse Driehuis, dat bij Zorgbalans hoort, zijn zo’n vijftig personeelsfunctionarissen van verschillende bedrijven uit de omgeving uitgenodigd. Veel bedrijven die iets te maken hebben met Schiphol, maar ook zorginstellingen uit de buurt. Zowel bedrijven met vacatures als bedrijven die zelf medewerkers met een arbeidshandicap aanbieden.

„Het is de bedoeling dat u hier personeel komt halen én brengen”, zegt Annemarie Zuidweg, organisator van de bijeenkomst. Zij is een van de initiatiefnemers van het zogenoemde ‘poortwachtercentrum’. Dat is geen gebouw, maar een netwerk waarin bedrijven zieke werknemers uitwisselen. Ze bieden elkaar zowel tijdelijke functies aan, waar werknemers op therapeutische basis kunnen reïntegreren, als vaste banen. Commerciële bemiddelaars zijn niet welkom op de tweemaandelijkse bijeenkomsten, het publieke Centrum voor Werk en Inkomen mag wel komen.

Het eerste poortwachtercentrum in Nederland ontstond in 2003 in Noord-Holland Noord, een jaar later volgde het poortwachtercentrum in Noord-Holland Zuid. Het fenomeen breidt zich inmiddels als een olievlek uit over Nederland. „In de Zaanstreek, Utrecht, Zuid-Limburg, Leiden, Papendrecht en Den Haag, overal ontstaan nieuwe poortwachtercentra”, somt Annemarie Zuidweg op. Nieuwsgierige ondernemers nemen een kijkje bij elkaar en beginnen daarna hun eigen netwerk. Ook op de bijeenkomst in Driehuis zijn mensen afgekomen die wel eens wilden zien hoe het ‘matchen’ van werknemers en vacatures precies in zijn werk gaat.

De middag begint met een lezing van een arbeidsrechtjuriste, die vertelt welke rechten en plichten werkgevers hebben tegenover zieke werknemers. Dat is nuttige informatie voor de aanwezigen. Ze weten allemaal wel dat je ze de eerste twee jaar niet mag ontslaan en hun loon moet doorbetalen. Maar wat als een werknemer zich na één jaar en elf maanden weer beter meldt, alleen om te voorkomen dat hij wordt ontslagen?

Na de lezing volgt een broodjeslunch, waarbij de uitgenodigde personeelsfunctionarissen elkaar voorzichtig polsen en visitekaartjes uitwisselen. „De drempel is op zo’n bijeenkomst heel laag”, zegt Sacha Janssen van Zorgbalans. „We hoeven elkaar niet meer uit te leggen dat de kandidaten die we aanbieden een handicap hebben. Hier kijken we wat werknemers nog wél kunnen doen.”

Deze middag zijn er meer vacatures dan kandidaten. Jan Jacob Beelaerts van Blokland van de regionale ondernemersorganisatie VNO-NCW West leidt de middag een beetje als een veiling. Hij heeft twee stapels formulieren voor zich waarop de bedrijven die meedoen hebben opgeschreven wie ze zoeken of aanbieden. Zorgbalans is, als gastlocatie, als eerste aan de buurt. „Het gaat om mensen met schouder- en rugklachten”, zegt Beelaerts van Blokland. „Misschien kunnen ze iets doen als gastvrouw, of in een keuken of een winkel. Is er een werkgever in de zaal die werk heeft voor deze mensen?”

Een personeelsfunctionaris van Waterdrinker, grootleverancier in kamer- en tuinplanten, die met vijf vacatures naar de bijeenkomst is gekomen, steekt meteen zijn vinger op. „Wij zoeken een receptioniste, die de telefoon kan opnemen en doorverbinden en die klanten aan de balie kan doorverwijzen.” „Bam, meteen raak”, zegt Beelaerts van Blokland. „Dit vind ik nou zó mooi.”

De eerste tien minuten zijn de personeelsfunctionarissen die voor het eerst aanwezig zijn, nog wat aarzelend. Maar als ze zien dat er niet meer wordt verwacht dan dat zij hun visitekaartje afgeven met de belofte later verder te praten, tonen ze meer gretigheid.

Op het formulier van een slechtziende werkneemster met een universitaire opleiding duiken wel drie werkgevers af. „Misschien iets voor onze binnendienst”, zegt een medewerker van Millenaar Schadeverzekeringen in Hoofddorp. „Maar kan ze wel lezen?” Geen probleem, vertelt de werkgever die haar nu nog op de loonlijst heeft staan. „Met behulp van vergrotingssoftware kan ze alle teksten lezen.”

Aan het eind van de middag zijn alle formulieren verdeeld. „Komt u op 24 mei allemaal weer?” vraagt Annemarie Zuidweg. „Met vacatures, en met nieuwe kandidaten? En als u nog andere bedrijven kent die willen meedoen, nodig ze dan uit.”

Meer informatie staat op poortwachtercentrum.nl