Zege zeilduo De Koning en Berkhout

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout hebben de zeilwedstrijd om de Prinses Sofia Cup in Palma de Mallorca gewonnen. De wereldkampioenen in de olympische 470-klasse waren de gehele week al oppermachtig voor de kust van het Spaanse eiland.

Het zeilduo, tweevoudig wereldkampioen, won gisteren op de slotdag ook de finale van het evenement, de zogenaamde medal race. De Koning en Berkhout voeren in de slotrace lang achter het Amerikaanse duo Erin Maxwell/Isabelle Kinsilving. Vlak voor de finish passeerde de Nederlandse boot.

Het was een moeilijke wedstrijd, vond De Koning: „Er stond een zeer lichte wind die behoorlijk van richting kon veranderen. Door dat we goed uitkwamen bij de boei konden we de Amerikanen nog passeren.” Berkhout voegde daaraan toe: „Onze kracht is dat we ons kunnen aanpassen aan wisselende omstandigheden.”

De Koning en Berkhout werden in 2005 al eens gekozen tot Sportploeg van het Jaar. Die titel kregen ze voor het behalen van de wereldtitel in San Francisco. De zeilsters lieten toen de nationale honkbalploeg en voetbalploeg PSV achter zich. De Koning en Berkhout zeilen sinds 2000 samen in de 470-klasse en hebben zich ten doel gesteld goud te winnen bij de Olympische Spelen van Peking volgend jaar.

In de ook al olympische Finn-klasse stelde Pieter-Jan Postma zijn derde plaats in het eindklassement veilig door gisteren in de finalerace ook derde te worden.

Postma zeilde sterk en liet zich niet aftroeven door de Zweed Daniel Birgmark, die aan het einde van de race nog probeerde twee boten tussen de Fries en hem te krijgen. De jury bestrafte de Zweed op de finish, waardoor Postma het brons greep.

Postma, die ook mikt op een medaille bij de Olympische Spelen in Peking, is bezig aan een sterk seizoen. Hij werd eerder dit jaar al tweede op de internationale regatta in het Portugese Cascais en tweede in Fort Lauerdale in de Vernigde Staten.

Andere Nederlandse boten vielen bij de Prinses Sofia Cup buiten de medailles. Sven en Calle Koster, die intensief samenwerken met De Koning en Berkhout, eindigden in de 470-klasse bij de mannen als tweede in de slotwedstrijd en klommen in het klassement naar de zesde plaats.

Het Ynglingteam van Renee Groeneveld zeilde in de slotwedstrijd ook naar de tweede plaats, hetgeen eveneens resulteerde in de zesde plaats in de eindstand. Windsurfer Casper Bouman bleef steken op de tiende plaats.

De volgende belangrijke wedstrijd is eind deze maand in het Franse Hyères. (ANP)