Wesselstruc

Vier bypassoperaties had hij net gehad, vertelde hij in een vraaggesprek. Maar dat was in 2003 geen belemmering voor Dik Wessels om zijn bouwonderneming Volker Wessels voor 600 miljoen euro van de beurs te halen. „Ik denk er gewoon niet meer aan”, zei hij en stak volgens de interviewer nog een Camelsigaret op.

De officiële reden voor het vertrek van de beurs destijds, waarbij Wessels nauwelijks premie betaalde op de beurskoers: beleggers waardeerden de prestaties niet voldoende en dat frustreerde de familie. Het was ook een mooi moment: De AEX stond in die tijd op een dieptepunt.

Gisteren maakte de aannemer bekend dat de familie 42,5 procent van de aandelen in Volker Wessels verkoopt aan investeringsmaatschappij CVC. De gezondheidssituatie van een van de familieleden heeft de eigenaren tot de stap gebracht. Plots dringt het besef door dat er een grote verantwoordelijkheid rust op de familie als enige aandeelhouder.

Dik denkt dus nu wél weer na over lijf en leden, al gaat het niet om hem maar om zijn jongere broer Herman. Die kampt overigens al sinds 2004 met ernstige gezondheidsklachten.

Het verkoopbedrag: onbekend. Maar het familiekapitaal heeft weer een injectie gekregen.

Niet dat zorgen daarover nodig geweest zullen zijn. Via de eigen investeringsmaatschappij Reggeborgh was Wessels een van de weinigen die wel binnenliep door de beursgang van Worldonline. En wel met, omgerekend, 600 miljoen euro. Dat bedrag is niet opgesoupeerd door de terugkoop van het eigen bouwbedrijf. Daar werd namelijk ook een banklening voor gebruikt.

Bij de Vereniging van Effectenbezitters zullen ze graag willen weten wat CVC nu betaalt. De VEB klaagde bij het vertrek van de beurs al dat de grootaandeelhouder voor een zacht vriendenprijsje van 21 euro per aandeel de andere aandeelhouders kon uitkopen. De VEB spande een procedure aan. Eind vorig jaar werd de waarde bepaald door onafhankelijke onderzoekers. Hun oordeel: het bouwbedrijf had 41 euro per aandeel moeten opleveren.

CVC committeert zich voor de lange termijn, zo heet het. Maar bij private equitymaatschappijen als CVC weet je nooit of dat 7, 5 of toch maar 2 jaar betekent.

CVC kennen we van Wavin. Inderdaad, de beursgang waar het investeringsfonds een rendement van 900 procent haalde op de investering.

Volker Wessels zal misschien ook wel weer terugkeren naar de beurs. Ongetwijfeld weer met een goed rendement voor de eigenaren. Ook voor de familie Wessels. Ze houden 42,5 procent van de aandelen in handen. En de Tukkers weten maar al te goed hoe je het familiekapitaal via de beurs kunt vergroten.

Daan van Lent