Vloekverbod roeiers Oxford en Cambridge

De roeiers die vandaag deelnemen aan de 153ste race tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge kunnen maar beter op hun woorden passen. De organisatoren van de legendarische roeirace over 6,8 kilometer op de Theems hebben de deelnemers opgedragen niet te vloeken, nadat er vorig jaar een paar krachttermen te horen waren tijdens de rechtstreekse tv-uitzending. Over welke vloeken het ging, wilde de organisatie niet zeggen.

Oxford won de race vorig jaar bij winderige condities, met vijf lengtes voorsprong. Cambridge gaat in het algemene klassement nog steeds aan de leiding, met 78 gewonnen races tegen 73. Eén keer was er geen winnaar.

De editie 2007 gaat nu al de geschiedenis in als die met de meeste buitenlanders. Twaalf van de achttien deelnemers zijn niet-Britten. Oxford roeit vandaag met vier Amerikanen, een Canadees, een Pool en een Kroaat, terwijl bij Cambridge onder andere twee Duitsers aan de start komen, samen met een Amerikaan en twee Canadezen.

Een van die Duitsers, Thorsten Engelmann, is met ruim 110 kilogram de zwaarste roeier ooit die deelneemt aan de Boat Race. Cambridge wil met een meer ervaren en zwaardere crew verhinderen dat Oxford voor de derde keer op rij de overwinning behaalt.