Verloren puurheid

OPENHARTIG EN POËTISCH: Conor Oberst

Bright Eyes:Cassadaga(Polydor)

Conor Oberst zoekt de waarheid, de schoonheid, de verlossing van muziek. Op 27-jarige leeftijd draait Oberst al meer dan tien jaar mee als spil van zijn immer van samenstelling wisselende groep Bright Eyes, die muzikanten betrekt uit de kring rond het door hem opgerichte Saddle Creek-label.

Cassadaga is in veel opzichten de opvolger van I’m Wide Awake, It’s Morning, de akoestische tegenhanger van het taaiere elektrische album Digital Ash In A Digital Urn. Na zijn bijdrage aan de Vote For Change-tournee waarbij hij zijn protestsong ‘When the president talks to God’ liet resoneren, richt Oberst zijn aandacht op de traditionele kanten van het singer/songwritersambacht.

Neil Young is zijn nieuwe held en Cassadaga toont opmerkelijke raakvlakken met Young in zijn Harvest-periode. Countrymuziek is een voorname invloedsbron, orkestpartijen zorgen voor extra drama en in zijn bijna pijnlijk openhartige teksten zoekt Oberst naar een verloren onschuld, de puurheid die hij kwijt is geraakt sinds hij ‘de piramides van Manhattan’ zag instorten. Countryzangeres Gillian Welch zingt een prachtige tweede stem in ‘Classic cars’, een lied vol duistere beelden uit een mythisch Amerikaans verleden ergens tussen F. Scott Fitzgerald en Hank Williams.

Conor Oberst is misschien wel de grootste poëtische tekstschrijver van zijn tijd, of hij nu zingt over de zoektocht naar geborgenheid in ‘I must belong somewhere’ of hij het leven beziet als de voortrazende trein van ‘If the brakeman turns my way’. Albumtitel Cassadaga verwijst naar de gelijknamige hippie-enclave in Florida, waar shamanen en waarzegsters een verbond sloten om dolende zielen verlichting te bieden. Conor Oberst is ondanks zijn bezoek aan het heilsoord nog steeds zo’n dolende ziel, die zijn spirituele zoektocht hartroerend fraai bezingt. Soms schitterend van eenvoud in het walsje ‘Soul singer in a session band’, dan weer verontrustend van onvaste zang en volgepropte instrumentatie in ‘Hot knives’.

Bij elke keer luisteren onthult Cassadaga nieuwe emotionele diepgang. Een meesterwerk.

JAN VOLLAARD