Turks onderzoek naar coupkomplot ex-commandanten

Ankara, 7 april, @Turkse aanklagers hebben een onderzoek geopend naar beschuldigingen dat vroegere militaire commandanten in 2004 een staatsgreep beraamden tegen de huidige conservatieve regering van premier Erdogan. Volgens de mensenrechtengroep Mzalum-Der wilden de vroegere marinecommandant Ozden Ornek en ex-gendarmeriecommandant Sener Eruygur geweld gebruikebn om de ”bestaande grondwettelijke orde omver te werpen”. De Turkse strijdkrachten, die zichzelf beschouwen als waakhond van het Turkse seculiere systeem, dwongen in 1997 nog een regering op te stappen die zij als te religieus beschouwden. De huidige regering heeft wortels in het moslimfundamentalisme. Voor eventuele vervolging van de twee oud-commandanten moet de chef van de generale staf toestemming geven.