‘ TNT kent de eigen lonen niet’

Lolke van der Heide

„Peter Bakker kent de lonen van zijn eigen personeel niet”, zegt TNT-postbezorger Nicole Hulsbosch. De topman van TNT zei deze week dat een postbezorger bij zijn bedrijf rond de 12 euro bruto per uur ontvangt. Hulsbosch verdient 8,12 euro bruto per uur. „En daarmee zit ik bijna aan het maximum bij ons.” De salarisadministratie van TNT in Zwolle bevestigt dit desgevraagd. Het aanvangssalaris van een postbezorger, ouder dan 22 jaar, bij TNT is 7,86 euro per uur; dit kan oplopen tot het huidige maximum van 8,30 per uur.

Een woordvoerder van TNT geeft toe dat de genoemde 12 euro fout was; bedoeld werden de totale kosten per bezorger per uur.

TNT maakt onderscheid tussen een postbode, iemand met een voltijdsbaan in vaste dienst en een postbezorger die maximaal 15 uur per week mag werken. Het bedrijf in Hoofddorp maakte deze week bekend dat van de 58.000 personeelsleden tussen de 6.500 en 11.000 hun baan verliezen. Wie blijft gaat waarschijnlijk minder verdienen. Is Nicole Hulsbosch daartoe bereid? „Van het loon dat ik krijg kan bijna niks meer af.”