Televisie Voorkeur

Urbi et Orbi. Paus Benedictus spreekt vanaf het balkon de Urbi et Orbi, de zegen over stad en wereld, uit. Ned. 2, 11.55-12.35u. Pope Benedict XVI salutes during his weekly general audience, in St. Peter's square at the Vatican 28 March 2007. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI AFP

Actualiteiten

Buitenhof. Debat over de grenzen van het recht op het vrije woord, met Meindert Fennema, hoogleraar politieke theorie en etnische verhoudingen, Hans Dijkstal, voormalig politiek leider van de VVD en Aleid Wolfsen, oud-rechter en PvdA-Tweede Kamerlid. En discussie over de vraag: Moet Nederland in Uruzgan blijven? Met Cees Homan, generaal-majoor der mariniers b.d., Mariko Peters, Tweede Kamerlid voor GroenLinks en Bram Boxhoorn, directeur van de Atlantische Commissie. Ned. 1, 12.10-13.05u.

Panorama: Seksslavinnen. Jonge vrouwen uit de armste Oost-Europese landen worden naar de populaire Turkse badplaats Kusadasi gelokt en belanden in de prostitutie. Canvas, 20.00-21.05u.

Pasen

Eucharistieviering. Paasmis vanuit Rome. Celebrant in deze viering is paus Benedictus XVI. Het koor van de Sixtijnse kapel o.l.v. Giuseppe Liberto verzorgt de zang. 10.30-11.55u.

Een Afrikaans Pesachfeest. Film over een seideravond in Zuid-Afrika. De Pesachavond wordt dit keer gevierd met zwarte en joodse scholieren. Ze ontdekken dat ze veel gemeen hebben. Ned. 2, 14.35-15.00u.

Documentaire

Sang fan’e hoeder. Portret van de Friese dominee Bernard Smilde, die op zijn negende al noten schreef en op zijn tiende op het kerkorgel speelde. Ned. 2, 14.05-14.35u.

Informatief

Ab & Sal. De orthodoxe moslims Ab (Abdelhakim) en Sal (Salaheddine) onderzoeken of ze oud kunnen worden in Nederland. Ned. 2, 16.05-16.35u.

Zembla: Sjors en Sjimmie bij de politie. Over positieve discriminatie van allochtonen bij de politie. Al jaren wordt geprobeerd om agenten van Turkse en Marokkaanse komaf hogerop te krijgen, maar daar komt weinig van terecht. Ned. 3, 20.40-21.25u.

OverLeven. Borstkanker: Het verdict. Een op de negen vrouwen krijgt in haar leven te horen dat ze borstkanker heeft. Wat staat haar precies te wachten? Canvas, 22.00-22.35u.

Gas station. Vanavond het benzinestation van het Tsjechische stadje Usti Nad Labem, waar het stadsbestuur een afscheidingsmuur optrok rond het zigeuner-ghetto. Canvas, 22.35-23.05u.

Het Hoogste Woord. Bezoek aan mgr. Phillipe Bär in de Benedictijner Abdij van Chevetogne. We zien de bisschop tijdens de dagelijkse bezigheden in het klooster en het zingen in het monnikenkoor. Ned. 2, 22.50-23.20u.

Muziek

Vrije Geluiden. Vandaag over jong klassiek talent. Cecilia Bernardini was veertien toen VPRO Achterwerk in het kader van het programma Tovenaarsleerlingen een uitzending opnam waarin zij les krijgt van Isaac Stern. Zij treedt op met pianiste Cathelijne Noorland, componist Max Knigge, pianiste Daria van der Bercken, fluitiste Felicia van den End en klarinettist Arno Stoffelsma. Ned. 1, 10.30-11.30u.

NPS Arena Matinee. Over het vioolconcert dat Alban Berg schreef n.a.v. het overlijden van Manon Gropius, dochter van Alma Mahler en architect Walter Gropius: Dem Andenken eines Engels. Uitvoering door violiste Akiko Suwanai en het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Vladimir Ashkenazy. Ned. 2, 17.10-17.50u.

Nekka 2006. Verslag van de dertiende Nekka-Nacht vanuit Antwerpen met Vlaamse folk van Kadril, Bart Peeters, Thé Lau, Urban Trad e.a. VRT 1, 23.58-00.50u.

3VOOR12.TV. Popmagazine waarin fans en journalisten de beste clips, concerten en sessies selecteren en becommentariëren. Ned. 3, 00.10-00.35u.

Kunst

Boeken. Gesprek over het vorig jaar ontdekte Evangelie van Judas met kerkhistoricus prof. dr. J. van Oort. Ned. 1, 11.30-12.00u.

NPS Arena. N.a.v. de expositie Genesis in het Centraal Museum in Utrecht gesprek met kunstenaar Floris Kaayk en hoogleraar theoretische sterrenkunde Vincent Icke. Reportage over natuurkundige en kunstenaar Theo Jansen. En Fay Lovsky over muziek die ze maakte bij een verloren gewaande stomme film. Ned. 2, 17.50-18.25u.

Sport

NOS-Studio Sport. Met Davis-Cup-tennis, de Ronde van Vlaanderen en het EK Judo in Belgrado. Ook aandacht voor olympische sporten. Ned. 1, 13.05-17.25u.