Televisie Overige Films

Bogus (Norman Jewison, 1996, VS). Melancholieke fabel over wees die ter compensatie van kille stieftante Whoopi Goldberg een vriend (Gérard Depardieu) verzint. SBS6, 12.15-14.15u.

The Front (Martin Ritt, 1976, VS). Ernstige satire op McCarthy’s communistenjacht in de jaren vijftig. Woody Allen, die níét het scenario schreef, speelt hoofdrol van onnozele hals die als stroman fungeert voor op zwarte lijst geplaatste scenaristen. België 1, 13.35-15.10u.

King of Kings (Nicholas Ray, 1961, VS). Monumentale CinemaScope-biografie van Jezus Christus. Zie ook film van de dag. BBC2, 15.00-17.35u.

Jesus Christ Superstar (Norman Jewison, 1973, VS). Verfilming uit de tijd dat men Jezus als een hippie beschouwde. Zie ook film van de dag. Net 5, 17.35-19.35u.

Anna and the King (Andy Tennant, 1999, VS). Grootscheeps kostuumdrama over de onmogelijke liefde, anno 1863, tussen een westerse vrouw (Jodie Foster als Victoriaanse heldin) en een oosterse god op aarde (John Woo als de koning van Siam). Veel olifanten. BBC2, 18.20-20.40u.

Twister (Jan de Bont, 1996, VS). Kassucces van Nederlandse Amerikaan De Bont trakteert op baanbrekende special effects. De achtervolgingsfilm voor wetenschappers en wervelstormen moet het echter stellen zonder een zuchtje menselijk drama, ook al groeien de voormalige echtelieden Bill Paxton en Helen Hunt weer naar elkaar toe. Dragende bijrol voor een vliegende Friese stamboekkoe. Veronica, 20.00-22.00u.

Armed and Dangerous (Mark L. Lester, 1986, VS). Tweederangs misdaadklucht met John Candy en Eugene Levy als nachtwakers tegen wil en dank, die zich geconfronteerd zien met corruptie in de bewakingsbranche. RTL7, 20.30-22.05u.

The Passion of the Christ (Mel Gibson, 2004, VS). Extreem gewelddadige verfilming van het lijdensverhaal van Christus. Zie ook film van de dag. RTL5, 22.00-23.55u.

The Mummy Returns (Stephen Sommers, 2001, VS). Vervolg op bioscoophit uit 1999 met dezelfde tot leven gewekte mummie en fraaie speciale effecten. Veronica, 22.00-0.25u.

Trois couleurs: bleu (Krysztof Kieslowski, 1993, Frankrijk/Zwitserland/Polen). Eerste deel van Kieslowski’s trilogie over de principes van de Franse Revolutie – vrijheid, gelijkheid en broederschap – beschrijft het rouwproces van een vrouw (Juliette Binoche) die haar man en kind verloren heeft. Menigeen ergerde zich groen en geel aan de mystificatiezucht en bombastische retoriek van de apocalyptische moralist. België 2, 23.30-1.05u.

Hamburger Hill (John Irvin, 1987, VS). Eenduidige Vietnamfilm is wel omschreven als de McDonald’s onder de oorlogsfilms. Soldaten sneuvelen zinloos bij verovering van heuvel uit de titel. Met Dylan McDermott, Anthony Barrile. SBS6, 23.40-1.40u.

Frida (Julie Taymor, 2002, VS/Canda/Mexico). Filmbiografie over de Mexicaanse schilderes Frida Kahlo, getrouwd met schilder Diego Rivera (Alfred Molina), Zij sliep met Trotski en Josephine Baker, werd voortgedreven door een opstandig temperament, maar moest vele verstikkende uren in bed doorbrengen als gevolg van een ernstig ongeluk. Daar openbaarde zich een artistiek onuitputtelijk schemergebied. Ned.2, 0.20-2.20u.

At First Sight (Irwin Winkler, 1999, VS). Melodrama laveert ongemakkelijk tussen populaire wetenschap en mierzoete liefdesfilm. Carrièrevrouw Mira Sorvino ontdooit onder invloed van blinde masseur Val Kilmer, die zijn gezichtsvermogen herwint. BBC2, 1.00-3.05u.