Televisie Overige films

The Lord of the Rings (Ralph Bakshi, 1978, VS). Bakshi, ooit beroemd geworden met Fritz the Cat, combineert animatie met ‘live action’ in getrouwe verfilming van eerste helft van Tolkien. Bleef onvoltooid. RTL7, 13.20-15.45u.

Don Camillo (Terence Hill, 1983, Italië/VS). Regiedebuut van Terence Hill biedt Amerikaanse variant op avonturen van Camillo en kan de versies met Fernandel niet doen vergeten. Hill speelt zelf de pastoor, Colin Blakely is zijn eeuwige opponent, de communistische burgemeester Peppone. RTL7, 15.45-18.00u.

Fanfan (Alexandre Jardin, 1993, Frankrijk). Jardin verfilmde als debuterend regisseur zijn eigen, in 23 talen vertaalde roman, waarin een jongeman besluit het meisje dat hij liefheeft wel te vereren en te versieren, maar niet aan te raken. Met Sophie Marceau, Vicent Perez. TV5, 18.25-20.30u.

Toy Story 2 (John Lasseter & Ash Brannon, 1999, VS). Vervolg op Toy Story (1995) beschrijft de verlatingsangst van de knuffels van een ouder wordend jongetje. Opnieuw haalt regisseur Lasseter het onderste uit de kan van de computeranimatietechniek, al is de charme van het nieuwe er een beetje af. Gastrol voor Barbie. BBC1, 18.35-20.00u.

Air Force One (Wolfgang Petersen, 1997, VS). Door Duitser geregisseerd staaltje Amerikaanse vaderlandsliefde laat Harrison Ford de held uithangen als voorbeeldige president die hoogstpersoonlijk het heft in handen neemt als zijn presidentiële Boeing 747 wordt gekaapt door terroristen onder leiding van Gary Oldman. Met Glenn Close als vicepresidente. SBS6, 20.30-22.45u.

Police Academy 5: Assignment Miami Beach (Alan Myerson, 1988, VS). Vijfde hoofdstuk in serie infantiele kluchten over rekruten van de politieschool. Met gevulde bikini’s en domme boeven. Met Bubba Smith en David Graf. Veronica, 20.30-22.05u.

Dangerous Liaisons (Stephen Frears, 1988, VS). Frears’ en toneelschrijver Christopher Hamptons visie op de brievenroman van Choderlos de Laclos uit 1782. In het Ancien Régime manipuleren Glenn Close en John Malkovich jonge onervarenen uit de haute bourgeoisie, om eigen reputatie te verstevigen. Arte, 20.40-22.40u.

Scary Movie 2 (Keenan Ivory Wayans, 2001, VS). Snel in elkaar gedraaide vervolgfilm is melige griezelparodie, vol verwijzingen naar onder meer Hannibal en Mission: Impossible. Met James Woods als Max von Sydows duiveluitdrijver uit The Exorcist. Ook met Tim Curry en Tori Spelling. BBC 2, 23.00-0.15u.

State of Grace (Phil Janou, 1990, VS). Maffia-epos over minder fortuinlijke criminelen van Ierse komaf in Hell’s Kitchen, een wijk in Manhattan. Met Sean Penn als alcoholistische sloeber en Ed Harris als gangsterbaas. Muziek van Morricone, U2 en Sinead O’Connor. ARD, 23.30-1.35u.