Televisie Film van de dag

Julie Andrews: „The hills are alive with the sound of music.” THE SOUND OF MUSIC, Julie Andrews, 1965, TM and Copyright (c) 20th Century-Fox Film Corp. All Rights Reserved. Courtesy: Everett Collection 20th Century-Fox Film Corp

The Sound of Music

Langzamerhand beginnen de generaties oud te worden die The Sound of Music vijf, zes of zeven keer in de bioscoop hebben gezien en die alle muziek kunnen meezingen. Langzamerhand is de televisie nog de enige plaats waar films worden hernomen en herhaald. Familiedagen als Pasen en Kerst zijn de natuurlijke parkeerplaatsen voor films als deze musical van Robert Wise uit 1965. Jonge non Maria verlaat haar klooster in Oostenrijk om voor het muzikale, maar moederloze gezin Von Trapp te gaan zorgen. Natuurlijk ontdooit de weerbarstige, strenge huisvader (Christopher Plummer) door de levendige charme van Maria (de rol die Julie Andrews sindsdien voorgoed zou blijven aankleven). De opnames, met name op de Alpenweides, zijn spectaculair, de liedjes van het Richard Rodgers/ Oscar Hammerstein (Edelweiss, Do-re-mi) zijn niet meer uit het hoofd te krijgen. En dan rekenen ze en passant ook nog af met de nazi’s.

(Robert Wise, US, 1965), BBC1, 15.10-17.55