Steve Rachmad: Neo Classica

Steve Rachmad: Neo Classica (Sino, distr. N.E.W.S.)

Techno: nu een gearriveerd genre, ooit muziek die haast van een andere planeet leek te komen. Nu schijnt de vervallen binnenstad van Detroit, geboortestad van de techno, er ook bij te liggen als een inderhaast geëvacueerd hemellichaam, dus dat klopt dan wel.

Amsterdammer Steve Rachmad, al dik twintig jaar druk met draaien en produceren, blijft temidden van hippe technotrends het oorspronkelijke Detroit-ideaal dapper trouw. Toch klinkt zijn muziek niet uitsluitend als een trip naar het geluid van toen. Hij combineert gevoel voor melodie knap met een prettige abstractiegraad. En de warmbloedige ‘strings’, nauw verbonden met de Detroit-techno, krijgen prikkelend tegenspel.

Zo briljant als het klassieke album Secret Life Of Machines, dat Rachmad twaalf jaar geleden als Sterac maakte (een van zijn vele pseudoniemen), is Neo Classica net niet. Maar hij komt dicht in de buurt, met een plaat die dansvloer, autorit en bankzit aangenamer zal maken.

JACOB HAAGSMA