PSV?

PSV heeft nog maar drie punten voorsprong op titelconcurrent Ajax. Dinsdag verloor de ploeg kansloos van Liverpool. Wat zijn de oorzaken van de terugval na de winterstop?

Harry van Raaij, oud-voorzitter PSV: „Je moet niet met twee spitsen [Koné en Farfán] en eentje van wie het nog maar afwachten is of die kan voetballen (Kluivert, red.) de strijd aangaan in de Champions League én de competitie. Spelers hebben af en toe rust nodig. Heb je geen goede vervangers in geval van blessures, dan kom je in de problemen zoals nu PSV. Het is niet zo slim om met zo’n smalle selectie in de winterstop twee spelers [Aissati en Beerens] te verhuren en niemand te halen. Dat Afellay blessuregevoelig is, weet je van tevoren. Aissati was een voortreffelijke vervanger geweest. En ze hadden minimaal één aanvaller moeten halen. Ik maak me best zorgen over het verdere competitieverloop en mogelijk ongunstige gevolgen op de langere termijn. Als je in een negatieve spiraal zit, is het moeilijk om eruit te komen. De concurrentie ruikt bloed. Haal je de Champions League volgend jaar niet, dan loop je het risico spelers als Alex of Cocu kwijt te raken en is de club minder aantrekkelijk voor nieuwe spelers.”

René van de Kerkhof, oud-speler PSV: „Blessures en het laten vertrekken van spelers in de winterstop. Zonder Alex en Koné is PSV een stuk minder. Als belangrijke spelers wegvallen en er weinig of niks op de reservebank zit, dan heb je een probleem. Kijk naar Liverpool [tegenstander in kwartfinale Champions League], waar ze het hele jaar een rouleersysteem hanteren en daar nu de vruchten van plukken. Om op Europees niveau en in de competitie mee te doen, heb je achttien tot twintig gelijkwaardige spelers nodig. De selectie van PSV is te smal; de alternatieven zijn minimaal. Er is te weinig kwaliteit gehaald. De topper die erbij moest komen, is niet gekomen. Of ze nog kampioen worden? Ik zie PSV tegen NEC weer gewoon winnen, hoor.”

Hans Kraay, voormalig technisch directeur PSV: „Dat het wegvallen van Alex en Koné zo’n dramatische invloed heeft, zegt dat PSV nationaal en internationaal gezien in de breedte onvoldoende kwaliteit heeft. Kluivert heeft niet kunnen brengen wat men van hem had verwacht. Er zijn te weinig vervangers met kwaliteit. Daar had PSV tijdig op moeten inspelen. Na de winterstop is de terugval en het aantal verspeelde punten wel erg groot. De mentaliteit van de spelersgroep in zijn totaliteit is niet sterk. Het is een slecht teken als iedereen zo onder de indruk is van het wegvallen van Alex. Zoiets moet altijd op te vangen zijn. Salcido en Mendes zijn goede aankopen, maar kunnen een elftal nog niet optillen. De competitie is nog niet gelopen.”

Frank van den Heuvel, volgt PSV als verslaggever Eindhovens Dagblad: „Fysieke malheur, een te smalle selectie en een afbrokkelend zelfvertrouwen door de wisselende resultaten. De vorm is weg, het vanzelfsprekende is er een beetje af. Dan komen de blessures van Alex en Koné harder aan. Ze zijn er van geschrokken dat de blessure van Alex zo’n impact had. Afgelopen zomer waren er al geluiden over de smalle selectie. In de eerste competitiehelft waren er geen blessures en kwam dat niet aan het licht. [Coach] Koeman heeft eerder gepleit voor het halen van een spits, maar dat is mislukt. Toen heeft hij de vrees al uitgesproken dat ze in de problemen zouden komen als er iets mis ging. Die vrees blijkt nu gegrond. Ze hebben nauwelijks alternatieven. Je merkt dat het defaitisme zich in de hoofden van spelers nestelt.”

Kees Ploegsma, spelersmakelaar, oud-manager PSV: „Belangrijke spelers zijn geblesseerd geraakt. PSV is er om wat voor redenen dan ook niet in geslaagd de selectie tijdens de winterstop op peil te brengen. Dinsdag zag je duidelijk het verschil met Liverpool dat in aanvallend opzicht meerdere alternatieven had. Bij PSV zat alleen Kluivert op de bank. Het is nu alles of niets. Kampioen kunnen ze nog wel worden, als ze vertrouwen uitstralen. Ze hebben spelers met allure. Maar als ze de play-offs [om plaats in voorronde Champions League] moeten spelen, komt dat hard aan.”