Protest van buren Hirst

De buren van de Britse kunstenaar Damien Hirst maken zich grote zorgen over diens plannen om een abattoir te bouwen in een van zijn ateliers. Hirst, bekend van zijn sculpturen van dieren op sterk water, werkt sinds enkele jaren in de Cotswolds, een heuvelrug in centraal Engeland. In enkele oude fabriekshallen in Dudbridge, gelegen in het district Stroud, werkt hij met een groot team van assistenten aan zijn beelden. In een van de loodsen wil hij nu een railsysteem aanleggen om de karkassen van dieren te kunnen verplaatsen.

Omwonenden zijn inmiddels een handtekeningenactie begonnen en hebben de ateliers van Hirst beplakt met affiches. „De meeste mensen hier zijn geschokt dat er dode dieren gebruikt gaan worden voor kunstwerken”, zei overbuurvrouw Vicky Radwell, een vegetariër, donderdag in The Guardian. „Ik ben verbijsterd. Daarom heb ik een bezwaarschrift geschreven waarin ik mijn zorgen uit over de stank, de herrie en het afval.”

Hirst beschikt over meer ateliers in de Cotswolds. In de buurt van Cheltenham wil hij een gotisch landhuis, Toddington Manor, verbouwen tot een museum dat uitsluitend aan zijn eigen werk gewijd zal zijn. Een van Hirsts bekendste beelden is Mother and Child Divided, dat bestaat uit een koe met haar kalf, die beiden doormidden zijn gezaagd en in een vitrine met formaldehyde zweven. Onlangs nog werd een van zijn werken van een tentoonstelling in New York verbannen nadat de gezondheidsinspectie zorgen had uitgesproken over de stank en de vloeistoffen die vrij zouden komen bij het rottingsproces.

Volgens een woordvoerder van het district Stroud zullen er in het nieuwe atelier geen dieren worden geslacht, maar wordt er louter gebruik gemaakt van karkassen die door vrachtwagens worden aangevoerd. Chris Mackenzie, de manager van Damien Hirst, zei in The Guardian dat de kunstenaar „getracht heeft zo open mogelijk te zijn over zijn projecten”. Een woordvoerster van Hirst voegde daaraan toe dat van een abattoir geen sprake is. „Er zal een aparte ruimte gebouwd worden voor het gebruik van formaldehyde. Maar daar hebben we een vergunning voor.”