Piepklein konijntje

Een miljoenenstrop deed het doek vallen voor Hans Kazans goocheltheater Magic Palace in het Zuid-Spaanse Torremolinos. Maar voor een goede goocheltruc hoefde u helemaal niet naar de Costa del Sol. Pak gewoon een folder over een beleggingsproduct met garantie. Aanbieders daarvan goochelen met cijfers zoals Kazan met sjaals, witte konijntjes en schaars geklede dames.

Lees even mee: „Profiteren van de hoge economische groei in China met een 100 procent kapitaalsgarantie. Stort snel 10.000 euro. Dan hebt u over zes jaar mogelijk 14.600 euro, maar gegarandeerd uw inleg in handen.”

Kan dit? Laten we even prozaïsch rekenen. Die voorbeeldwinst van 46 procent in 2013 komt neer op 6,5 procent per jaar. Dat lijkt haalbaarder dan het is. Een verdwijntruc met procenten zorgt dat de Chinese beurzen daarvoor jaarlijks minimaal 11 procent moeten stijgen.

Om te beginnen ontvangen beleggers in garantieproducten vaak geen dividend, want je geld gaat doorgaans in een koersindex (index zonder dividend) in plaats van een herbeleggingsindex (met dividend). Dat kan jaarlijks een paar procentpunt winst schelen.

Ook krijg je bij garantieproducten regelmatig niet het hele koersrendement uitgekeerd, maar bijvoorbeeld 80 procent. Dat heet ‘een participatiegraad van 80 procent’. Tot slot is de peildatum voor je eindwaarde vaak niet de laatste dag van de looptijd, maar de gemiddelde stand van de koersindex over bijvoorbeeld de laatste vier jaar. Dat heet een ‘Asian tail’. In dit geval bekort dat staartje de effectieve looptijd met twee jaar. Bij zes jaar looptijd blijft dan van 11 procent Chinese groei pakweg 7 procent bruto over.

Die uitkomst moet je nog verlagen met het gemiste dividendrendement van bijvoorbeeld 2 procentpunt, een participatiegraad van misschien 80, bewaarloon, transactiekosten en een eventuele spread (toeslag op de aankoopprijs). En zo tovert je aanbieder na zes jaar een piepklein konijntje van 3 tot 6 procent winst (vóór vermogensrendementsheffing) uit de hoge hoed.

Tover liever een eigen konijn. Regel eerst een garantie van honderd procent door een bedrag te sparen tegen maximale rente. Op sparen.pagina.nl blijkt 3,65 procent haalbaar voor direct opvraagbare tegoeden en 4,5 procent voor een vijf jaar vaststaand deposito.

Stel je regelt 4,5 procent. Dan moet je nu 7.679 euro sparen om over zes jaar gegarandeerd 10.000 euro in handen te hebben. Met de rest van je tien mille, 2.321 euro, ga je iets spannends doen.

Geloof je dat een bepaalde beursindex wonderbaarlijk gaat stijgen, beleg daar dan zélf in tegen minimale kosten. Dat lukt via indexbeleggen. Informatie daarover staat op internet (lees kritisch en negeer de gesponsorde links). Stijgt je indexbelegging écht 11 procent per jaar, dan hou je daar minimaal 10 procent aan over. De inleg van 2.321 euro groeit dan tot 4.112 euro na zes jaar. Inclusief het spaardeposito scoor je zo 6 procent per jaar.

Presteert je beursindex toch matig, bijvoorbeeld 5 procent per jaar, dan heb je na zes jaar nog altijd 34 procent rendement.

Een voorgekookt garantiefonds blijkt in zo’n geval een mislukte goochelshow te zijn waaraan je ontgoocheld hooguit je entreegeld overhoudt.