Paaspanettone

1 panettone 250 g mascarpone250 g ricottaca. 6 eetl. vloeibare honing50 g rozijnen (sultana’s)1 eetl. geraspte sinaasappelschil2 eetl. vers geperst sinaasappelsap2 eetl. sinaasappellikeur50 g ongezouten walnoten50 g ongezouten blanke hazelnoten

Te ere van Kerstmis en Pasen verkopen Nederlandse supermarkten en (Italiaanse) delicatessenwinkels panettones. Een panettone is een in een fraaie kartonnen doos verpakte hoge, ronde Italiaanse cake met een lichtgele kleur. Zo’n panettone is naar onze Hollandse oma-cake begrippen nogal bleekjes en wat droog. In Italië doopt men, heel verstandig, na afloop van de maaltijd een stukje panettone in vin santo. In zijn kookboek De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te leven (oorspronkelijke uitgave 1891) neemt Pellegrino Artusi een recept op voor deze cake afkomstig van „de vriendelijke en oprechte keukenprinses Marietta, die veel lekkerder is dan de in de handel zijnde Milanese panettone”. Vandaag het recept om de Italiaanse cake om te toveren tot een heerlijke Paasverrassing. Bereiding: wel de rozijnen met de geraspte sinaasappelschil in de sinaasappellikeur en het sinaasappelsap. Hak de noten tot grove kruimels. Klop in een kom de mascarpone, ricotta en honing door elkaar. Schep daarna de notenkruimels, rozijnen, schilletjes met het sap en de likeur door het mascarponemengsel. Snijd, niet te lang van tevoren, een plak van de bovenkant van de cake. Bewaar deze deksel. Hol de cake voorzichtig uit. Zorg ervoor niet te dicht bij de buitenwand van de cake te komen. De wand moet stevig genoeg zijn om de vulling tegen te houden. Vul de cake met het mascarponemengsel en leg het deksel weer op de panettone. Plaats de panettone op een schaal en snijd hem aan tafel in punten. Tip voor een variatie: vervang in het mascarponemengsel de sinaasappellikeur door enkele eetlepels Hollandse advocaat. Wat te doen met de verwijderde cakekruimels? Eet ze op of gebruik ze om, in plaats van plakken cake, op de bodem van een Engelse trifle te leggen. Of meng de kruimels met geraspte chocola door vanille-ijs.

Anne Scheepmaker

    • Anne Scheepmaker