Op de foto

Sommige mensen proberen als ze ouder worden jonger te lijken dan ze zijn, maar er zijn er ook die graag koketteren met hun gevorderde leeftijd.

De grote filmer Luis Buñuel had de gewoonte, toen hij oud was, om op straat willekeurige voorbijgangers aan te spreken. Hij wees hen op een in elkaar gebogen en totaal verschrompelde grijsaard die daar toevallig liep en dan zei hij: 'Ziet U die arme kerel daar? Dat is de filmer Buñuel. Het is toch verschrikkelijk! Een jaar geleden liep hij nog kaarsrecht.'

Genna Sosonko houdt ook van zulke grappen. Bij de ingang van het gebouw waar het Corustoernooi wordt gespeeld hangen grote foto's van de toernooiwinnaars uit het verleden. Sosonko hangt daar ook, want hij heeft twee keer gewonnen, toen het nog het Hoogoventoernooi heette.

Hij keek naar zijn foto en zei: 'Weet je wat het enige is waardoor ze ons straks nog zullen kennen?' Ik vond het aardig van hem dat hij ons in een adem noemde, maar daaruit had ik eigenlijk al kunnen afleiden wat het antwoord op zijn vraag was.

'Door de foto die van ons in 2004 werd genomen, toen we als commentatoren samen met Magnus Carlsen op het podium stonden,' zei Genna. Carlsen was toen dertien jaar.

Ik knikte en zei dat ik al wist wat later, als Carlsen wereldkampioen is geworden, het onderschrift bij die foto zal zijn: 'Een jonge Magnus Carlsen, hier met twee functionarissen van het Corustoernooi.'

Jon Ludvig Hammer - Magnus Carlsen, Chalkidiki 2003. Zwart begint en wint.

Oplossing Schaken: 1...Db5-h5+ en wit gaf op. Na 2. gxh5 Th4 zou hij mat staan