Ontvoerd door de schaakofficials

Schakers laten zich graag op het laatste moment overhalen om op een ander toernooi te spelen, als het genoeg geld oplevert.

Aan het begin van het kampioenschap van Europa, dat op het ogenblik in Dresden wordt gespeeld, bleek dat de twee sterkste spelers op de deelnemerslijst, Sjachriar Mamediarov en Vasili Ivantsjoek, niet waren gekomen, en er bleek ook al gauw waaraan dat lag. Ze spelen dit paasweekeinde in een rapidtoernooi in de Spaanse stad Ciudad Real.

Het is een goede vangst van de Spaanse organisatoren, deze twee attractieve schakers. Hun snelle switch van Dresden, waarvoor ze zich hadden opgegeven, naar Spanje, doet me denken aan een geval dat zich in de jaren zeventig in Joegoslavië schijnt te hebben voorgedaan.

De buitenlandse deelnemers aan een internationaal toernooi waren blij verrast toen ze op het vliegveld werden afgehaald door de organisatoren, die hen met een busje naar hun bestemming brachten. Wat die deelnemers niet in de gaten hadden, was dat ze niet gebracht werden naar het toernooi waarvoor ze waren uitgenodigd, maar naar een ander toernooi in een ander stadje.

Bij hun oorspronkelijke toernooi werd vergeefs op hun komst gewacht. De mannen met het busje waren een soort kapers geweest, die de concurrentie te slim af waren door de buitenlandse schakers te ontvoeren om hen aan hun eigen toernooi mee te laten doen. In die tijd was er in Joegoslavië bijna iedere week wel een internationaal schaaktoernooi aan de gang en er moest dus wel eens harde actie worden gevoerd om aan sterke spelers te komen.

De mensen van Ciudad Real zullen het anders gedaan hebben. Een telefoontje waarin wat geldbedragen werden genoemd zal genoeg zijn geweest. De eerste prijs in hun rapidtoernooi, dat drie dagen duurt, is 22.000 euro. De eerste prijs in Dresden is 20.000 euro en daar moet twee weken voor gestreden worden. Gezien de deelname van Anand, Judit Polgar en Anatoli Karpov aan het Spaanse toernooi mogen we aannemen dat er daar ook nog flinke startgelden worden betaald en die zijn er in Dresden niet.

Ondanks de afwezigheid van Mamediarov en Ivantsjoek is het Europees kampioenschap een mooie wedstrijd. Er doen in de twee groepen – een voor de mannen en een voor de vrouwen – in totaal ongeveer 600 schakers mee, onder wie ongeveer 200 grootmeesters. Het prijzengeld is 200.000 euro.

In Dresden bereidt men zich voor op de olympiade van 2008. Het Europees kampioenschap dat nu wordt gehouden, is voor de organisatoren een oefening. Volgens de eerste berichten hoeven ze weinig meer te leren, want met hulp van vrijwilligers uit heel Duitsland wordt het spelers en toeschouwers naar de zin gemaakt. Bovendien is er een eind gemaakt aan de gehate praktijk bij vorige Europese kampioenschappen, waar de spelers in het officiële toernooihotel moesten logeren en daar meer betaalden dan de gewone toeristen.

Er is een grote en sterke Nederlandse afvaardiging, aangevoerd door Loek Van Wely en Sergei Tiviakov. Tot zaterdag 14 april kunt u hen aanmoedigen in de nog steeds mooie stad Dresden. Een dagkaart voor het toernooi kost 8 euro, maar wie voor minstens 80 procent invalide is krijgt korting en kinderen niet groter dan een meter hebben gratis toegang.

Hier is een vederlicht partijtje uit de tweede ronde waarin de Rus Dmitry Jakovenko korte metten maakt met de Pool Piotr Bobras.

Jakovenko - Bobras, Dresden 2007

1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 a6 4. La4 Pf6 5. De2 De enigszins ongebruikelijke Worrall-aanval. Sergei Tiviakov is er een liefhebber van en het is ook de variant waaraan Nigel Short in 1992 zijn overwinning in de match tegen Karpov dankte, waardoor hij een jaar later tegen Kasparov om het wereldkampioenschap mocht spelen. 5...b5 6. Lb3 Le7 7. c3 0-0 8. d4 exd4 Gezien het vervolg lijkt zwart niet goed thuis te zijn in deze variant en in dat geval had hij beter het solide 8...d6 kunnen spelen. 9. e5 Pe8De beste verdediging is misschien 9...Te8 10. 0-0 Lf8 11. cxd4 d6, zoals Robin Swinkels in 2006 in Dieren tegen Tiviakov speeelde. 10. cxd4 d5 11. Pc3 Lg4 Hier lokt de zwarte loper wits latere pionnenopmars uit. 12. Le3 Lb4 13. 0-0 Pe7 14. h3 Lh5 15. g4 Lg6 16. Ph4 c6 17. f4 Zwart is er al zeer slecht aan toe. 17...f5 18. exf6 Pxf6 19. f5 Lf7 20. g5 Pe4

Ik denk niet dat zwarts stelling nog te redden was geweest, maar zijn laatste zet, die er toe leidt dat de diagonaal van Lb3 geopend wordt, maakt het wit makkelijk. 21. g6 hxg6 22. Pxe4 dxe4 23. fxg6 Lxb3 24. Dh5 Zwart gaf op. Ik zou nog even doorgespeeld hebben met 24...Tf6, maar na bijvoorbeeld 25. axb3 Dd5 26. Lg5 (er zijn ook andere manieren) zou wit zeker gewonnen staan.