Nederlandse steun voor Amerikaanse politici

Hillary Rodham Clinton (Democraat, New York)

Bijzonderheden: Senator uit New York, eerste kansrijke vrouwelijke presidentskandidaat, beschikt al jaren over de beste fondsenwervers. Is in peilingen koploper als de Democratische kandidaat voor 2008. Staat onder druk door haar steun aan de oorlog in Irak en haar onwil voor die steun excuses aan te bieden.

Nederlandse steun: 26.850 dollar voor haar senaatscampagne. Bestuurders van Shell, LaSalle (ABN Amro) en ING waren haar beste donateurs.

John Boehner (Republikein, Ohio)

Bijzonderheden: Meerderheidsleider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Vurig aanhanger van de oorlog in Irak. Zei vorig jaar dat „Amerikanen voor de nationale veiligheid de keuze hebben tussen de Republikeinen, die willen winnen, en Democraten die (…) schaapachtig op de uitdagingen van de wereld na 11/9 reageren, en maar al te gretig de nederlaag op het slagveld van Irak accepteren.’’

Nederlandse steun: 19.000 dollar. Het meeste geld kwam van politieke actiecomités van Aegon, ING en Shell.

Rick Santorum (Republikein, Pennsylvania)

Bijzonderheden: Radicale activist tegen embryonaal stamcelonderzoek, het homohuwelijk en – vooral – abortus. Was in 2003 woedend toen het Hooggerechtshof een wet introk die sodomie verbood. „Als het Hof zegt dat je thuis recht hebt op homoseksuele seks, dan heb je ook recht op bigamie, op polygamie, op incest en seks met kinderen. Dan heb je overál recht op.”

Nederlandse steun: Behield steun hoewel hij een bijna kansloze campagne voerde. Ontving 19.000 dollar, voor het grootste deel van managers van Giant (een supermarkt die onderdeel is van Ahold). Ook politieke actiecomités van Aegon en ING droegen bij.

Joe Lieberman (Onafhankelijke, Connecticut)

Bijzonderheden: Isoleerde zich van zijn partij, de Democraten, door zijn steun aan de oorlog in Irak. Verloor de Democratische voorverkiezingen in Connecticut maar wist als onafhankelijke zijn senaatzetel veilig te stellen. Heeft zich nu geregistreerd als ongebonden Democraat en blijft een vurige aanhanger van Bush’ aanpak van de oorlog.

Nederlandse steun: Vooral ING-managers schoten hem te hulp. Ontving in totaal 18.950 dollar van Nederlandse bedrijven.

Dennis Hastert (Republikein, Illinois, oud-voorzitter Huis van Afgevaardigden)

Bijzonderheden: Conservatieve volgeling van Bush. Zei twee dagen na de orkaan Katrina dat hij „werkelijk niet begreep” waarom federaal geld nodig was voor de wederopbouw van New Orleans. Verweet de Democraten vorig jaar dat zij terreurverdachten „vertroetelen” omdat de partij deze verdachten het recht op een hoger beroep wilde gunnen.

Nederlandse steun: 15.500 dollar van vooral politieke actiecomités van ABN Amro en Shell.

Orrin Hatch (Republikein, Utah)

Bijzonderheden: Aartsconservatief. Kreeg in 1999 voorgelegd of hij denkt dat de legalisering van abortus verband houdt met geweld op scholen. „O, zeker. Er is tegenwoordig een ongevoeligheid voor het leven.”

Nederlandse steun: 14.500 dollar, vooral van managers van Reed Elsevier en politieke actiecomités van Aegon en Shell.

James Inhofe (Republikein, Oklahoma)

Bijzonderheden: Vergeleek in 2006 milieuactivisten met het nazisme. „Het herinnert… Ik zou Het Derde Rijk kunnen gebruiken… de Grote Leugen. Je herhaalt iets voortdurend en mensen zullen je geloven, dat is hun strategie.” Noemde in 2003 het broeikaseffect „het grootste bedrog dat ooit aan Amerikanen is gepleegd”. Uitte in 2004, in een debat over de martelingen in de Abu Ghraib-gevangenis, zijn woede over mensenrechtenactivisten die „door de cellen kruipen terwijl onze troepen, onze helden, vechten en sterven”.

Nederlandse steun: 13.500 dollar van managers van Reed Elsevier en dochter LexisNexis.