Nederlandse dollars voor Republikeinen

New York/Washington, 7 april. - Grote Nederlandse ondernemingen in de VS geven in meerderheid financiële steun aan Republikeinen. Zes van acht grotere Nederlandse bedrijven in Amerika gaven voor de Congresverkiezingen vorig jaar meer geld aan Republikeinse politici dan aan Democraten.

Dit blijkt uit een overzicht van alle donaties door Nederlandse bedrijven dat het Center for Responsive Politics in Washington tegen betaling (200 dollar) aan deze krant heeft verstrekt.

Het meeste geld dat Nederlandse bedrijven in de VS doneerden, liep via door hen opgerichte politieke actiecomités (PAC) of individuele bestuurders. Op die manier omzeilen de ondernemingen, zoals gebruikelijk in de VS, het verbod op bedrijfsgiften aan politici.

De PAC van Aegon was de grootste geldschieter. De Amerikaanse divisie van de verzekeraar schonk 280.000 dollar (210.000 euro). Daarna volgen ABN Amro-dochter LaSalle Bank, bankverzekeraar ING Americas en Shell. Bijna 90 procent van de betalingen van het PAC van het olieconcern ging naar Republikeinse politici.

De bedrijven zeggen dat ze handelen uit eigenbelang, niet uit ideologische betrokkenheid. Dankzij de giften kunnen ze „tegenover politici terechtkomen en gehoord worden’’, zegt Arcadis. Philips bereikt met de giften dat „onze werknemers hun stem kunnen laten horen”. ABN Amro-dochter LaSalle krijgt dankzij de donaties toegang tot politici zodat het bedrijf „kan deelnemen aan beleidsdebatten’’. Aegon geeft geen commentaar.

De Democratische senator Hillary Clinton ontving voor de Congresverkiezingen het meeste geld (26.500 dollar) van Nederlandse bedrijven. Deskundigen zeggen dat de bedrijven daarmee de tactiek van Amerikaanse ondernemingen volgen, die Clinton ook massaal steunen voor het geval ze president wordt.

De meeste Nederlandse dollars gingen naar conservatieve Republikeinen, van wie sommige bekend staan om extreme standpunten. Onder hen meerderheidsleider in het Huis John Boehner (19.000 dollar), die meent dat de Democraten „schaapachtig (…) de nederlaag op het slagveld van Irak accepteren’’ en oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Dennis Hastert (15.500 dollar), die zich na de orkaan Katrina keerde tegen federale steun aan wederopbouw van New Orleans. Democraat Nancy Pelosi, die Hastert opvolgde, kreeg 2.000 dollar.

Het Center for Responsive Politics, bron van deze gegevens, is een onafhankelijk instituut in Washington dat de rol van het geld in de Amerikaanse politiek onderzoekt.

achtergrond: pagina 5