Militair in Uruzgan overleden na ongeval

Een 33-jarige Nederlandse sergeant is gisteren na een ongeval om het leven gekomen in de Afghaanse provincie Uruzgan. Het ongeval gebeurde doordat de Patria, de pantserwagen van de militair, omsloeg. De overige inzittenden van het voertuig bleven ongedeerd.

Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt. De familie van de militair is gisteren op de hoogte gesteld.

De Patria is volgens Defensie gekanteld nadat het voertuig een rivier probeerde over te steken. Een wegverzakking op deze plaats werd de wagen noodlottig. Het slachtoffer raakte bekneld tussen het voertuig en de bodem. Collega’s hebben de sergeant naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd geconstateerd dat hij was overleden.

Het ongeluk gebeurde 3,5 kilometer ten noordoosten van Kamp Holland in de provinciehoofdstad Tarin Kowt. De marechaussee onderzoekt de oorzaak van het ongeluk.

Sinds de eerste opbouw van de kampementen van de Nederlandse militairen in Afghanistan, vorig jaar maart, zijn vijf militairen door ongelukken om het leven gekomen.

Twee militairen verloren hun leven nadat een helikopter neerstortte in Oost-Afghanistan. Ook een F-16-piloot verongelukte. Eén militair pleegde zelfmoord in Kamp Holland in Tarin Kowt.

Het ministerie van Defensie betuigt op zijn website „deelneming aan de nabestaanden van de sergeant die door het noodlottig ongeval om het leven is gekomen tijdens de zo belangrijke missie in Afghanistan”.

Uruzgan: Maandblad M