Micha Wertheim kan het zonder pose

Cabaret: Micha Wertheim met Micha Wertheim voor gevorderden. Gezien: 5 april in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 24 mei en volgend seizoen. Inl. 071-5133985, www.harrykies.nl

Gevoel voor logica kan hem niet worden ontzegd. Zijn eerste voorstelling heette Micha Wertheim voor beginners en nu speelt de 34-jarige cabaretier Micha Wertheim voor gevorderden.

Die eerste keer speelde de winnaar van het Leids Cabaretfestival van 2004 een onbedaarlijk over het paard getilde cabaretier die zichzelf onbetwistbaar geniaal vond. Een grappige pose die echter niet lang vol te houden is.

Nu oogt hij veel vriendelijker en toegankelijk, en zegt zelfs: „Ik ben waarschijnlijk geen genie.” Maar anders dan anderen is hij gelukkig nog steeds.

Micha Wertheim komt langzaam op gang, dit keer. Met zijn ietwat aarzelende voordracht en enkele onopmerkelijke grapjes wekt hij aanvankelijk de indruk niet veel te zeggen te hebben. Hij springt van de hak op de tak en laat soms stiltes vallen die bijna te lang duren. Tot hij zich gaandeweg in wat steviger thema’s vastbijt.

Eerst demonstreert hij hoe makkelijk het is te bluffen als het om literatuur, beeldende kunst of muziek gaat („die jonge Aziaten moet je in de gaten houden”).

En dan vertelt hij een verhaal over een verkeerd begrepen opmerking van een Marokkaan, dat gaaf en geestig tegelijk is en steeds gekker wordt.

Dat leidt tot een lange tirade vol rare redeneringen, omkeringen en argumentaties die ergens niet kloppen, maar waar? Tegen gehandicapten bijvoorbeeld en tegen „inferieure culturen” waarmee men toch op een gelijkwaardige manier wil omgaan.

Het heeft allemaal met discriminatie te maken, natuurlijk, en daar speelt Wertheim een spannend spel mee, in een voorstelling die bovendien opvalt door de inventieve vorm: een conference in een droom.

Elk moment kan de wekker afgaan.