Meer hypotheken uit het buitenland

Buitenlandse banken zijn met een snelle opmars bezig op de Nederlandse hypotheekmarkt. Eén op de tien Nederlanders sluit inmiddels een hypotheek af bij een buitenlandse bank. Dat is bijna twee keer zo veel als in 2004. Tot enkele jaren geleden beheersten de grote drie – Rabobank, Postbank (ING) en ABN Amro – de markt.

De twee grootste buitenlandse aanbieders zijn Argenta (Belgisch) en Bank of Scotland (Brits). Zij nemen nu 6 procent van het totale uitstaande hypotheekbedrag voor hun rekening, tegen nog geen 1 procent in 2001. Daarnaast zijn ook GMAC (Amerikaans) en BNP Paribas (Frans) in Nederland actief.

De nieuwe toetreders hebben een concurrentie op rentetarieven ontketend. De winstmarges op hypotheken zijn hierdoor sterk gedaald. Begin 2003 staken de banken gemiddeld nog zo’n 1,2 procentpunt van de door hen berekende hypotheekrente in hun zak. Inmiddels is dat nog maar de helft. Dit rentevoordeel staat los van de algehele daling in de hypotheekrente van de laatste jaren.

De buitenlandse toetreders hebben niet de kosten van een kantorennetwerk in Nederland. Hypotheekadviesketens en internet leggen de Nederlandse markt voor hen open. Hierdoor hebben zij met weinig middelen snel een organisatie kunnen opzetten, die ook meer winst maakt dan de Nederlandse banken.

Voor Nederlandse banken is het door „allerlei gekke regels” moeilijker toe te treden tot andere Europese landen, zegt G. Kabalt van ABN Amro.

hypotheken: pagina 23