Laura Veirs: Saltbreakers

Laura Veirs: Saltbreakers (Warner) ****-

Laura Veirs:Saltbreakers(Warner)

De zangeres Laura Veirs is bekender dan je zou denken. Zo zong ze het prachtige nummer ‘Yankee Bajonet’ op de laatste cd van The Decemberists. Op haar eigen cd, haar zesde al, laat de zangeres uit Portland, Oregon horen dat ze niet alleen mooi zingt maar ook weet hoe je de rijke textuur moet krijgen waar ook die Decemberists bekend om staan. Dat ze ooit ‘feministische punk’ speelde, is niet terug te horen aan de vloeiende folk-achtige popliedjes. Met haar band, net als de cd Saltbrekers (‘golven’) geheten, vervlecht ze viool, piano en gruizige gitaar tot verhalende nummers.

Veirs heeft zo'n stem die in elke lettergreep een andere emotie kan uitdragen: lief, uitdagend, melancholisch, brutaal. Maar altijd vriendelijk. Want dat Veirs het beste met de wereld voor heeft, is niet alleen te horen aan de raadgevingen (‘Don't Lose Yourself’), maar ook aan haar mededogenvolle stem.

13 april treedt Laura Veirs met The Saltbreakers op in Paradiso, Amsterdam.

HESTER CARVALHO