Kilometers zwemmen in de tuin tegen de stroom in

Verwarmd bubbelbad voor therapeutische oefeningen tegen reuma. Foto’s Flip Jansen Nederland, Nijmegen, 5-4-2007 Het Spa-bubbelbad van mevr. Reichgelt Foto: Flip Franssen Jansen, Flip

Ze moest een keuze maken: een nieuwe auto of een zwemspa van 20.000 euro? Samen met haar man kocht Ans Reichgelt (53) het laatste. „Gezondheid is belangrijker dan een nieuwe auto.”

Waarom heeft u een zwemspa gekocht?

„Ik heb reuma en spierdystrofie en kreeg van mijn arts het advies te zwemmen in warm water. Maar zelfs het water in een pierebadje is te koud voor mijn gewrichten en spieren. Een eigen zwembad was ons te duur, alleen al het water verwarmen kost handenvol geld. Daarom kozen we voor een zwemspa in de tuin met een jetstraal waar je tegenin kunt zwemmen.”

En dat doet u ook?

„Ik zwem kilometers, zonder een meter vooruit te komen. En ik loop hard, doe aquarobics. Buiten het water kan ik moeilijk sporten vanwege de pijn, dus dit is voor mij een verademing. De kleinkinderen gaan er ook vaak in. We zeggen wel eens dat ze dadelijk niet meer naar zwemles willen, omdat het water bij oma veel lekkerder is.”

Hoe warm is het water?

„Ongeveer 39 graden Celsius. Het is heerlijk, en: ik kom net van mijn huisarts en kan mijn pijnmedicatie halveren. Mijn lijf functioneert nu veel beter.”

Is het kostbaar om het water te verwarmen?

„Dat kan elektrisch, maar wij zijn – denk ik – de eersten in Nederland die het water warm houden via de centrale verwarming. Wat het effect daarvan is op de rekening, weten we pas na een jaar.”

Heeft u lang getwijfeld voor u het bad kocht?

„Je neemt een gok natuurlijk. Je probeert het eens een kwartier uit, maar je kunt niet voorzien wat het voor je doet als je er elke dag in zwemt. Voor ons gezin is 20.000 euro een groot bedrag. We moesten dan ook kiezen tussen een nieuwe auto of een spabad. Ik voelde me schuldig omdat een spa alleen voor mij heilzaam is, maar mijn man zei meteen: doen. Gezondheid is belangrijker dan een nieuwe auto. Bovendien scheelt het uiteindelijk ook veel geld aan therapieën en massages.”

Wat is uw volgende wens?

„We willen graag weer naar Zuid-Afrika. De afgelopen zes jaar zijn we daar ieder jaar geweest. Vanaf het begin wilde ik de mensen daar echt leren kennen. Zo kwamen we in een kindertehuis terecht met 28 kinderen, die mijn man en ik hebben geadopteerd. We sponsoren ze met onder andere kleding, servies- en linnengoed. Dit jaar hebben we geen geld voor de reis en dat vind ik moeilijk. Hoe leg je aan een kind uit dat mama, zo noemen ze mij daar, niet kan komen omdat ze een zwemspa heeft gekocht? Maar ik denk iedere dag aan ze.”

Willemijn van Benthem

    • Willemijn van Benthem