Jean-Marie Le Pen benadert zijn oude vorm, fel en radicaal

Er werd gefluisterd dat de Franse extreemrechtse presidentskandidaat Jean-Marie Le Pen wijzer was geworden. Meer gematigd, nu hij bijna 79 jaar is en alweer voor de vijfde keer presidentskandidaat.

Maar naarmate de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 22 april dichterbij komt, benadert hij steeds meer zijn oude vorm: fel, opvliegend, radicaal in woordkeuze en gedachte. Jean-Marie Le Pen draaft overal op om te vertellen dat hij er zeker van is net als vijf jaar geleden de tweede ronde te halen. Hij voelt bij de kiezers een ‘tsunami’ aankomen van afkeer van ‘het systeem’, van de centrum-linkse en centrum-rechtse kandidaten die het land zo lang meegeregeerd hebben.

In de opiniepeilingen lijkt hij aan een eindsprintje begonnen: gisteren stond hij voor het eerst op 16 procent, bijna gelijk met de echte score die hij op 21 april 2002 haalde. Nicolas Sarkozy, Ségolène Royal en François Bayrou worden allemaal hoger geschat dan hij, maar Le Pen heeft een voordeel. Omdat veel kiezers niet durven zeggen dat zij op hem stemmen, is hij letterlijk onpeilbaar.

Is Le Pen veranderd? Nee, verklaarde hij woensdag in Le Monde. „Daarvoor ben ik te oud.” Hij gelooft niet in Europa, immigratie zal hij tot stilstand brengen, en veiligheid en natie staan bij hem nog altijd bovenaan. Rassen zijn niet gelijk, „dat heb ik allang laten zien”. Zwarten rennen beter en blanken zwemmen beter. Hij noemt zichzelf centrum-rechts.

Donderdag bezocht Le Pen een debat op de gerenommeerde school Sciences Po in Parijs. De studenten die hem uitjoelden noemde hij een „stelletje imbecielen”. Gisteren was hij op bezoek in de voorstad Argenteuil, ten noordwesten van Parijs.

De locatie was niet toevallig. Hier baarde Nicolas Sarkozy anderhalf jaar geleden opzien door als minister van Binnenlandse Zaken lastige jongeren uit te schelden voor racaille, uitschot. Sindsdien is Sarkozy de meest omstreden politicus in de banlieues. Een bezoek aan Argenteuil in de campagne heeft hij moeten opgeven. Te veel risico’s. Donderdag zegde hij een bezoek aan een gevoelige wijk in Lyon op het laatst af.

Le Pen presenteerde zich in Argenteuil als gematigder dan Sarkozy: „Wij zullen u helpen weg te komen uit de getto’s van de banlieues, waar de Franse politici u weggestopt hebben om u vervolgens voor uitschot uit te maken”, zei hij. Incidenten bleven uit.

M: pagina 36: Alles moet anders op z’n Frans