In Irak weer een aanslag met chloorgas

Tussen 27 en 35 mensen zijn gisteren in de Iraakse stad Ramadi om het leven gekomen toen een zelfmoordterrorist een vrachtwagen met TNT en chloorgas tot ontploffing bracht bij een controlepost van de politie.

Het was de negende aanslag met chloorgas sinds terroristen in januari voor zover bekend voor de eerste keer bij hun aanslagen van dit oudste chemische wapen gebruik maakten, eveneens in Ramadi. De aanslag van gisteren had plaats in een dicht bevolkte wijk van Ramadi. Volgens een politiebron waren er onder de doden en 30 gewonden veel vrouwen en kinderen. Het is niet bekend of de slachtoffers stierven door de inademing van chloorgas of als gevolg van de explosie. Chloorgas is dodelijk als het in hoge concentraties wordt ingeademd.

Ramadi is de hoofdstad van de overwegend sunnitische provincie Al-Anbar en een broeinest van extremisme. Volgens de autoriteiten zit Al-Qaeda in Irak achter de chloorgasaanslagen, maar daarvan is geen onafhankelijke bevestiging. Chloor is in Irak in grote hoeveelheden voorhanden wegens de slechte kwaliteit van het water, zo meldde de Britse BBC eerder.

Binnen de Islamitische Staat in Irak, een coalitie van sunnitische extremistische groepen, is een splitsing ontstaan tussen twee partners, Al-Qaeda in Irak en het Islamitisch Leger in Irak. Dat valt op te maken uit een mededeling op internet waarin het Islamitisch Leger Al-Qaeda ervan beschuldigt zijn strijders en die van andere militante sunnitische groepen te vermoorden als ze niet trouw zweren aan Al-Qaeda. Ook zou Al-Qaeda rijke sunnieten vermoorden als ze de terreurgroep niet betalen evenals mensen die kritiek hebben op de groep.

In de stad Diwaniya, 180 kilometer ten zuiden van Bagdad, zijn Iraakse en Amerikaanse troepen gisteren in het offensief gegaan tegen het Leger van de Mahdi van de shi’itische geestelijke Muqtada Sadr in een poging de stad weer onder regeringscontrole te stellen. Diwaniya is een bolwerk van het Leger van de Mahdi. Bij het offensief zouden zowel onder burgers als strijders slachtoffers zijn gevallen. Hoever het offensief is gevorderd, was gisteravond niet bekend. (Reuters, AP, AFP)