Geef de lente glans!

Hoogglans en edelmetaal dringen steeds verder door in de mode, zien Jetty Ferwerda (tekst) en Peter Stigter (catwalkfoto’s)

© PHOTO PETER STIGTER

De nieuwe voorjaarsmode heeft een glimmend randje. Van hoogglanzend lak tot goud, zilver en brons. Zo kan iedereen zich tooien met de kleur van Olympische plakken en delen in de – bescheiden – zwemvreugde. Al enkele seizoenen lang is het geglim langzaam maar gestaag aan een opkomst bezig.

Het is ook een simpele manier om de garderobe een actueel accent te geven – voor luchtige lente-outfits is het blijkbaar toch net iets te vroeg, getuige het ingehouden en nogal ingepakte straatbeeld op dit moment. Maar een zilverkleurige tas, bronskleurige brede ceintuur of sneakers met gouden detail weerkaatsen elk langverwacht zonnestraaltje.

Nu heeft al dat metallic geglim volgens sommigen al snel een wat ordinair, goedkoop karakter. Het luistert nauw. Combineren met wit of zwart zwakt al te veel blingbling weer wat af en een moderne benadering doet wonderen, zoals in de simpele, futuristische trend die momenteel in de mode rondwaart. Wat Nicolas Ghesquiere in de collectie van Balenciaga bijvoorbeeld deed, is misschien wat vergezocht, maar leggings als robotbenen en jasjes als een metalen schild ogen in elk geval vernieuwend en, eh, anders. Fascinerend.

Anderen, zoals bij Burberry Prorsum, kozen voor textiel met een zilveren finish of grote tassen in glanzend leer. Er zijn ook zilveren studs op jurkjes, truien en zelfs herenoverhemden. Maar een bescheiden lurex-draadje in een vest onder een wit pak, zoals bij Alexander McQueen, is voor mannen meer dan genoeg.

Marc Jacobs ging toch all the way, met sportieve jacks en klassieke trenchcoats in brons of zilver. Maar hij combineerde het weer heel romantisch in een jaren dertig stijl en met details van plastic, zodat het uiteindelijk weer onverwachts oogde. En soms plakte hij er ook nog grote nepedelstenen op. Je kunt het overdrijven.