Ex-president Rwanda vrij na gratie

Rwanda’s eerste president na de genocide is gisteren in Kigali vrijgelaten na een presidentieel pardon. Pasteur Bizimungu, aan de macht van 1994 tot 2000, was krap drie jaar geleden veroordeeld tot 15 jaar cel. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan het vormen van een militie, het verduisteren van geld en het aanzetten tot etnisch geweld. Critici meenden dat de aanklacht tegen Bizimungu politiek gemotiveerd was en dat hem werd verweten dat hij een politieke partij had opgericht.

Bizimungu (1950) heeft de aanklachten altijd tegengesproken. Na zijn aftreden uitte de Hutu Bizimungu vaak zijn onvrede over de regering van zijn opvolger Paul Kagame, een Tutsi. Maar gisteren zei de verraste Bizimungu: „Ik wil de president bedanken.”

De vrijlating van Bizimungu gebeurde een dag voordat de genocide in Rwanda, 13 jaar geleden, wordt herdacht. Destijds werden 900.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s vermoord. (AFP, Reuters)