EU: grof geweld tegen burgers Somalië

Ethiopische en Somalische militairen hebben mogelijk oorlogsmisdaden begaan bij de zware gevechten vorige week in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Dat zegt het hoofd van de Europese vertegenwoordiger in het buurland Kenia.

Meer dan 300 burgers kwamen vorige week om het leven bij de vier dagen durende strijd tegen opstandelingen en overgebleven strijders van de verdreven Unie van Islamitische Rechtbanken. Het waren de zwaarste gevechten in vijftien jaar in Mogadishu.

Het hoofd van de Europese vertegenwoordiging in Kenia, Eric van der Linden, zei gisteren dat hij het hoofdkwartier van de Europese Unie in Brussel gevraagd heeft de juridische kant van de zaak te onderzoeken. Hij had een email ontvangen van een Europese adviseur in Somalië, die schreef dat hij sterke aanwijzingen heeft dat Ethiopische en Somalische troepen opzettelijk dichtbevolkte woongebieden hebben bestookt en dat Oegandese vredestroepen van de Afrikaanse Unie mogelijk medeplichtig waren omdat ze aanwezig waren maar niet ingrepen.

Ook buitenlandse donoren, zoals de Verenigde Staten, de Europese Unie zelf en de Verenigde Naties, zouden een verantwoordelijkheid hebben, omdat zij de interim-regering politiek en financieel steunen. De EU zou op korte termijn vijftien miljoen euro overmaken voor de Afrikaanse vredesmacht in Somalië. Een Europese diplomaat, die zijn naam niet in de krant wil omdat hij niet met de pers mag spreken, zei dat de email kan leiden tot het opschorten van de overboeking.

Veel inwoners van Mogadishu hebben bij organisaties voor de mensenrechten geklaagd dat de regeringstroepen excessief geweld hebben gebruikt. De auteur van de email schreef dat mogelijk ook de diplomatieke vertegenwoordiger en andere functionarissen van de Afrikaanse Unie door hun rol dan wel door hun passiviteit tijdens de gevechten in aanmerking komen om aangeklaagd te worden door het Internationale Strafhof in Den Haag. In detail somt de auteur van het bericht op welke bepalingen van het internationale humanitaire recht de betrokkenen mogelijk geschonden hebben.

EU-vertegenwoordiger Van der Linden heeft de email doorgestuurd naar de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, in Brussel. (AFP, Reuters)