EO, stier en kroonprins

Dit weekend verschijnt een boek over Willem-Alexander. De horoscoop van de kroonprins wordt niet door iedereen gewaardeerd, ontdekt Paul Steenhuis

STERREBEELD STIER: niet iedereen heeft belangstelling voor horoscoop van W-A Foto AP Crown Prince Willem-Alexander and Princess Maxima of the Netherlands pose in front of a painting during their visit to the Istanbul Modern Museum in Istanbul, Turkey, Friday, March 2, 2007. Queen Beatrix of the Netherlands, accompanied by Crown Prince Willem-Alexander and Princess Maxima, are in Turkey for a four-day state visit. (AP Photo/Murad Sezer) Associated Press

Neêrlands enige royalty-rubriek op televisie, Blauw Bloed van de Evangelische Omroep, besteedt vanavond aandacht aan een boek dat dit weekeinde verschijnt over de kroonprins, Willem-Alexander, en zijn leven tot nu beziet, in het licht van iets dat volgens sommigen steeds dichter bij komt: de bestijging van de troon.

Willem-Alexander wordt deze maand, op 27 april, veertig jaar, en zoals de titel van het boek al aangeeft: ‘Ik ben Alexander: Klaar voor de troon’ .

In sommige kringen wordt verwacht dat de koningin zo rond deze leeftijd van haar zoon het koningschap aan hem zal overdragen. In het boek, geschreven door de historicus Han van Bree, wordt onder meer ingegaan op de het minder positieve imago van de kroonprins en zijn worsteling met de hem opgelegde taak van het koningschap.

‘Uneasy lies the head that wears a crown’, citeert Van Bree Shakespeare’s koning Henry IV. Zie het drama rond Charles en Diana: de groeiende druk van de media maken het leven van een modern vorst er niet aantrekkelijker op. Maar Van Bree laat aan de hand van uitspraken van Willem-Alexander zien dat hij ‘klaar’ zou zijn voor het koningschap.

Het EO-programma vermeldt niet dat in het boek, dat verschijnt bij uitgeverij Conserve, ook een uitgebreide horoscoop is opgenomen. Dat is gebeurd als knipoog naar een lange traditie in vorstenhuizen, ook de Oranjes, die – tot aan Juliana toe – grote belangstelling hadden voor astrologie.

Dat nu in een biografie van Willem-Alexander een horoscoop van de kroonprins is afgedrukt, geschreven door de Rotterdamse astrologe Els Smit, heeft voor lichte wrijving tussen de uitgever en de EO gezorgd.

Omdat de christelijke lezers vaak zeer in het koningshuis geïnteresseerd zijn (‘God, Vaderland & Oranje’), had omroepblad EO Visie het boek wel als lezersaanbieding willen aanbieden – als de horoscoop er maar niet in zat. „Want er zijn lezers in onze kringen die daar niet achter staan", zegt hoofdredacteur Arie Kok van EO Visie. EO-leden kunnen dus niet met korting kennis nemen van het feit dat Willem-Alexander, sterrenbeeld Stier, een groot regeneratievermogen heeft bij tegenslagen, omdat voor hem ‘Pluto in Maagd in het tiende huis’ staat.

Paul Steenhuis