Een haai met pootjes?

Mary Looi toont de haai met de vermeende poten. Foto TheSTaR.MY THESTAR.MY

De evolutie op zijn kop? De Maleisische krant The Star interviewde een vrouw die van een visser wel een heel bijzonder exemplaar van een haai had gekregen. Het dier had tussen de buikvinnen twee uitsteeksels die wel erg veel weg hadden van poten, compleet met zwemvliezen tussen de tenen.

De vrouw, Mary Looi, besloot na overleg met haar man Gooi Man Kaw de vreemde vis toch maar niet in de pan te gooien zoals zij van plan was. Volgens Chinees bijgeloof brengt het ongeluk als je vissen met afwijkingen eet. Na een foto te hebben gemaakt, bracht de vrouw de haai terug naar de visser, die hem als onverkoopbaar exemplaar terug in zee wierp.

The Star vroeg professor Zulfigar Yasin van Universiti Sains Malaysia om zijn deskundig commentaar. De man had nog nooit van vissen met benen gehoord in Maleisische wateren. Wel voegde hij eraan toe: “Vissoorten met benen en verbeende vinnen zijn alleen bekend uit de wateren ten noorden van Sulawesi en uit Zuid-Afrika.” Hij doelde daarbij waarschijnlijk op de coelacanth, maar dat ontging de Maleisische verslaggever.

In nieuwsgroepen en blogs op internet (o.a. cephalopodcast.com) is het curieuze van de merkwaardige vondst inmiddels ontzenuwd. Het gaat niet om benen maar om de gepaarde voortplantingsorganen van een rifhaai, de zogeheten myxopterygia. De haai stierf met een erectie!