Donner wil grenzen per 1 mei openstellen

Minister Donner (Sociale Zaken, CDA) wil per 1 mei de grenzen volledig openstellen voor werknemers uit Polen en de andere landen die in 2004 lid werden van de Europese Unie. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Een poging van oud-staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) om de grenzen al op 1 maart te openen, strandde onlangs nog in de Kamer. CDA en de linkse partijen wilden eerst zeker weten of het ministerie voldoende maatregelen heeft genomen om te voorkomen dat de buitenlandse werknemers worden onderbetaald of anderszins uitgebuit. Ook nu nog twijfelt een meerderheid van CDA, PvdA en SP of alles wel in orde is. De Kamer zal hier op korte termijn met Donner over praten.

Volgens de minister is verder uitstel schadelijk voor het Nederlandse bedrijfsleven, omdat er een toenemend tekort is aan personeel. Ook kan het volgens hem de relaties met de betrokken landen schaden als Nederland belemmeringen blijft opwerpen.