De mens is ook de enige figuur die schoenen aantrekt 2

Er is een grote overeenkomst in gedragspatronen tussen chimpansees en mensen; dat is een algemeen aanvaard en goed gedocumenteerd gegeven, wat natuurlijk niet betekent dat de chimpansee gelijk is aan de mens.

Ethologische waarnemingen lenen zich goed voor misleidende en ridicule vergelijkingen, zoals Coen Simon laat zien, wanneer hij de beweging voor dierenrechten onderuit probeert te halen. ”Geef een aap een rechtershamer en trek hem een toga aan en je ziet hoe weinig dierenrechten om het lijf hebben. Wetten en rechten functioneren alleen tussen mensen.” Zou hij echt menen dat aanhangers van de Partij voor de Dieren of de PvdA zo onnozel zijn, dat ze denken dat dieren zelf hun rechten kunnen regelen? Misleidende onzin natuurlijk, evenals het zogenaamde kenmerkende verschil tussen mens en dier namelijk dat deze laatste nooit met vakantie gaat. Hoe weet hij dat trouwens; kent hij het gedrag van de vogels of van de grootste groep dieren op aarde, de geleedpotigen, inclusief de 925.000 soorten insecten ?

Het is inderdaad een `banale vergelijking`, zoals de auteur zelf al opmerkt, maar toch schijnt dat de mens te karakteriseren, hoewel het grootste deel van de mensen op deze wereld nimmer met vakantie gaat.

Misschien moet de filosoof, als het tenminste allemaal serieus bedoeld is, eens een goed biologieboek ter hand nemen.