De love spot van de huisvlieg

Wat een enorm grote ogen heeft de huisvlieg toch. Twee grote halve bollen bezetten zo ongeveer zijn hele kop. Onderaan is nog net plaats om de uitstulpbare tong erdoor te laten.

Net als alle insecten hebben huisvliegen facet-ogen, die feitelijk bestaan uit tienduizenden aparte 'oogjes'. Maar niet al die oogjes zijn hetzelfde. Vier jaar geleden ontdekten Britse biologen uit Cambridge dat mannelijke vliegen speciale 'love spots' in hun oogbollen hebben. Het zijn groepen lichtcellen aan de voorkant van de oogbol die dankzij betere lenzen extra scherp kunnen zien. Vrouwtjes zien een andere vlieg op 33 centimeter afstand, maar dankzij de love spot zien mannetjes een ander tot wel 76 centimeter ver weg. Zo vinden zij hun liefdespartner.

Vliegen hebben de neiging elkaar na te jagen, meestal zitten de mannetjes achter de vrouwtjes aan. Eindeloos cirkelen ze rondjes onder de lamp in het midden van de kamer. En als ze dan eens gaan zitten, beginnen ze zich uitgebreid te poetsen. De vliegen wrijven eerst de voorpootjes ijverig langs elkaar. Dan volgt het achterste potenpaar en ook de vleugels en de kop krijgen een wasbeurt.

Dat vliegen ondanks hun fanatisme op het gebied van persoonlijk hygiëne door mensen als vies ervaren worden is meer dan terecht. Huisvliegen kunnen flink wat ziekteverwekkers met zich meedragen, van colibacteriën tot cholera. Amerikaanse onderzoekers berekenden onlangs dat vliegen die eerst op aardappelsalade of een stukje vlees hadden gezeten, vervolgens bij iedere landing op een schoon oppervlak gemiddeld 0,1 milligram voedsel inclusief bacteriën achterlieten.