Christie’s-miljardair Pinault begint museum in Venetië

De Franse miljardair François Pinault, eigenaar van het veilinghuis Christie’s, heeft de slag gewonnen om een voormalig douanehuis in Venetië. Pinault wil van het historische douanehuis op het Punta della Dogana, gelegen op een landpunt tussen het eiland Giudecca en het Canal Grande, een museum voor moderne kunst maken. Ook het Guggenheim Museum had zijn oog laten vallen op de 5000 vierkante meter grote ruimte, die eigendom is van de Italiaanse overheid. Zowel het Guggenheim als Pinault dongen eind vorig jaar mee in een competitie om het douanehuis.

Het stadsbestuur van Venetië kon echter geen keuze maken tussen de twee, en droeg beide partijen in januari op om samen te werken en het gebouw gezamenlijk te leasen. Dat weigerde Pinault. Volgens Jean-Jacques Aillagon, artistiek directeur van Pinaults museum, was het idee van het stadsbestuur „in theorie interessant, maar in de praktijk onrealistisch”. Het Guggenheim was wel bereid om te discussiëren „om tot de beste oplossing te komen”.

Pinault werd deze week alsnog uitverkoren, omdat hij volgens het Venetiaanse stadsbestuur het beste voorstel deed. Volgens een woordvoerder van burgemeester Massimo Cacciari kon het Guggenheim nog niet zeggen welke kunstwerken permanent te zien zullen zijn, en dat was wel de voorwaarde.

François Pinault kocht in 2005 al het Venetiaanse Palazzo Grassi aan het Canal Grande. Daar toonde hij de afgelopen maanden zijn kunstcollectie in steeds wisselende exposities. Een eerder plan om in Parijs zijn eigen museum te beginnen liep stuk.

Het nieuwe museumgebouw van Pinault bevindt zich aan de overzijde van het San Marco-plein en op loopafstand van het bestaande Guggenheim Museum. De expositieruimtes zullen worden ontworpen door de Japanse architect Tadao Ando. Een woordvoerder van de burgemeester zei dat de verwachte opening van het nieuwe museum in 2009 zal plaatsvinden.