Britten in Iran ‘slecht behandeld’

De vijftien Britse marinemensen die dertien dagen werden vastgehouden in Iran, zijn tijdens hun gevangenschap zwaar onder druk gezet om voor henzelf belastende verklaringen af te leggen.

De militairen hebben dit gisteren gezegd na terugkeer in Groot-Brittannië, op de marinebasis Chivenor in Devon. Ze vertelden dat ze in Iran zijn geblinddoekt en vastgebonden en onder voortdurende psychologische druk zijn gehouden.

De Britten namen afgelopen woensdag vriendelijk lachend afscheid van de Iraanse autoriteiten, maar op een persconferentie gisteren betitelden zij dit afscheid als een mediastunt. De Iraanse staatstelevisie op haar beurt meldde in een reactie te hebben verwacht dat de Britten na hun terugkeer door de Britse regering onder druk zouden worden gezet om hun verhaal te veranderen.

Iran heeft tijdens hun gevangenschap verscheidene ‘bekentenissen’ van de Britten gepubliceerd waarin die erkenden in Iraanse wateren door de marine van de Iraanse revolutionaire garde te zijn onderschept. De Britse regering heeft steeds gezegd dat de 15 Britten in Iraakse wateren waren gevangengenomen.

Luitenant Felix Carman, een van de twee bemanningsleden die de verklaring voorlazen, zei dat de Britten ruw waren ondervraagd. Ze waren geblinddoekt op een rij gezet, waarna ze achter zich hoorden hoe vuurwapens werden doorgeladen, waardoor ze „het ergste vreesden”. „We werden de meeste nachten ondervraagd en voor twee keuzen gesteld. Als we erkenden dat we waren afgedwaald, zouden we tamelijk snel op een vliegtuig worden gezet. Anders zouden we zeven jaar in de gevangenis zitten.” De enige vrouw in de groep, Fay Turney, dacht ten minste vier dagen dat ze de enige was die nog werd vastgehouden.

Kapitein der mariniers Chris Air zei dat de Iraanse gardisten op 23 maart hun boten, waarmee ze op een anti-smokkeloperatie in de Golf waren, ramden en zware machinegeweren op hen richtten. „Vanaf het begin was heel duidelijk dat terugvechten een groot internationaal incident zou hebben veroorzaakt en een escalatie van spanningen in de regio.” Vier dagen voor zijn gevangenneming zei hij overigens tegen Sky News dat zijn ploeg ook inlichtingen verzamelde over Iran. Sky had het interview in verband met de veiligheid van de Britten niet eerder uitgezonden. De Britse minister van Defensie liet Sky weten dat het verzamelen van informatie niets uitzonderlijks is. (Reuters, AP, AFP)