Brad Shepik: Places you go

Brad Shepik: Places you go (Songlines SA 1562; distr. Challenge) ****-

Brad Shepik:Places you go(Songlines SA 1562; distr. Challenge)

Zijn burgernaam is Schoeppach maar die bleek te exotisch, zelfs voor downtown New York. Hij is niet vies van Balkan- en klezmermuziek, maar op deze plaat speelt hij unverfroren jazzgitaar in een stijl die loopt van wijlen Wes Montgomery tot Bill Frisell. Dus met veel aandacht voor de melodie, ademruimte en een bescheiden hoeveelheid decibellen.

Ideale muziek voor de huiskamer dus, temeer daar ook Hammond B-3 organist Gary Versace het vooral in het kleine zoekt en drummer Jim Black meer zijn oren dan zijn spieren gebruikt.

Het repertoire, geheel van Shepik zelf, verwijst op een intelligente manier naar de blues (‘Témoin’), J.S. Bach (‘Air’), country (‘Return’) en gamelanmuziek (‘Batur’) terwijl het orgel soms herinnert aan dat in ‘A Wither Shade of Pale’, de Procol Harum-hit uit ’67.

Places you go is een dame zonder poeha waar je gaandeweg steeds meer van gaat houden.

FRANS VAN LEEUWEN

    • Frans van Leeuwen