Beethoven Pianoconcerten 1& 3 Mikhail Pletnev

Beethoven Pianoconcerten 1& 3 Mikhail Pletnev DG 477 6415 *****

Beethoven Pianoconcerten 1& 3 Mikhail Pletnev DG 477 6415

De pianist en dirigent Mikhail Pletnev begint aan een serie cd’s met alle pianoconcerten en symfonieën van Beethoven. Hij soleert in de pianoconcerten, gedirigeerd door Christian Gansch, en hij dirigeert zelf de symfonieën bij het Russisch Nationaal Orkest, door hem opgericht in 1990.

Op de eerste cd, vorig jaar live opgenomen tijdens het Beethovenfest in Beethovens geboortestad Bonn, staan de pianoconcerten 1 en 3. Het grootste nieuws is dat er bij een Russische pianist en bij een Russisch orkest iets is te horen van ‘authenticiteit’ – eindelijk wordt er een muzikaal ‘ijzeren gordijn’ doorbroken!

Pletnev lijkt op zijn Steinway nogal eens een oude pianoforte te imiteren: parelend, fris, virtuoos en met verrassende speelse voorslagen. Het orkest speelt behoedzaam en veelal erg ‘klein’, alles perfect in verhouding. Opmerkelijk zijn de veelal gematigde tempi, het Largo in het Derde pianoconcert is zelfs zéér langzaam. Dit wekt veel verwachtingen.

KASPER JANSEN