AGENDA april

07 Tegen de klippen op

Al sinds 1829 houden de universiteiten van Cambridge en Oxford hun beroemde roeiwedstrijd, sinds 1856 elk jaar. Oxford was vorig jaar de sterkste. Per saldo leidt Cambridge echter met 78 zeges tegen 73 voor Oxford. Het roeien op de Theems met zijn sterke getijdenwerking en veel andere vaartuigen kan verraderlijk zijn. Soms zinken de boten zelfs. In 1912 zonken de boten van beide teams.

09 De tweede president van vrij Oost-Timor

Op 9 april kiest Oost-Timor voor de tweede keer sinds het in 2001 onafhankelijk werd een president. Het huidige staatshoofd, José Alexandre (Xanana) Gusmao, die tijdens de Indonesische bezetting van Oost-Timor (1975-1999) leiding gaf aan het verzet, doet in april niet meer mee. Premier José Ramos-Horta (zie foto) is tot nu toe de enige kandidaat. Hij was woordvoerder van het anti-Indonesische verzet in ballingschap en kreeg in 1996 de Nobelprijs voor de Vrede. Oost-Timor wordt geplaagd door politieke spanningen.

14 Doodgewaand

Uren na 9/11 zit de New-Yorkse kantoorman Ben verscholen op de kamer van zijn maitresse Abby. Hij heeft de aanslag overleefd, maar hij wil dit stil houden voor zijn echtgenote, om een nieuw leven te beginnen. In The Mercy Seat van Neil Labute, opgevoerd door het Onafhankelijk Toneel en de Toneelschuur, speelt 9/11 slechts op de achtergrond, het stuk is vooral een relatiedrama in de traditie van Wie is er bang voor Virginia Woolf? In één slopende sessie worden karakters en relatie tot op het bot ontleed. (Toneelschuur Haarlem)

18 Kerkmuziek van Mozart

Twee keer eerder stond de 'authentieke' dirigent Ton Koopman voor het Koninklijk Concertgebouworkest, in 1991 (Matthäus Passion) en in 1998 (Johannes Passion). Nu dirigeert Koopman kerkmuziek van Mozart: de Vesperae solennes de confessore KV 339 en de Kr” nungsmesse KV 317. Er wordt gezongen door het Nederlands Kamerkoor en vier solisten. Tussendoor klinkt de Symfonie nr 104 'Londense' van Haydn.

21 Trefwoord: corruptie

Het volkrijkste land van Afrika (140 miljoen inwoners) kiest 21 april de opvolger van president Olusegun Obasanjo en stemt tegelijkertijd voor een nieuw parlement. Een week ervoor zijn er in Nigeria verkiezingen voor het parlement en nieuwe gouverneurs voor de 36 deelstaten. Een bittere broederstrijd tussen Obasanjo en zijn vice-president Atiku Abubakar domineerde de aanloop naar de verkiezingen. Trefwoord: corruptie. Umaru Yar'Adua is naar voren geschoven als Obasanjo's favoriet, maar deze lijkt ziek, zwak en misselijk.

22 Is er leven na Chirac?

Frankrijk gaat het post-Chirac-tijdperk in. Op 22 april is de eerste ronde van de presidentsverkiezingen en de spanning stijgt. Naast de twee gedoodverfde kandidaten Ségolène Royal (socialist) en de rechtse Nicolas Sarkozy dook opens nog een derde man op, Franáois Bayrou, boer uit de Pyreneeën, die zegt de enige te zijn die Frankrijk werkelijk van zijn 'immobilisme' af wil helpen.

28 Cricket op Barbados

Het toernooi om de World Cup cricket wordt ditmaal in West-Indië gespeeld, op verschillende eilanden in het Caraïbisch gebied. De fans van het West-Indische team hopen dat hun grootste ster, de 37-jarige Brian Lara, nog één keer zal vlammen met zijn onnavolgbare slagen. De grote vraag is verder of het verjongde Australische team zijn titel van 2003 kan prolongeren. Er doen in totaal zestien landen mee, waaronder Nederland, dat overigens slechts als een pygmee geldt in de cricketwereld.

1 MEI

Schotten en Engelsen

Veel Schotten betreuren nog altijd dat het Schotse parlement instemde met de 'Acts of the Union' van 1707. Die wetten voorzagen in de ontbinding van de afzonderlijke Schotse en Engelse parlementen en de vorming van één Brits parlement. Schotten en Engelsen deelden overigens al sinds 1603 dezelfde monarch. Toevallig zijn er op 3 mei verkiezingen voor het inmiddels door de regering-Blair herstelde Schotse parlement. Maar volgens opiniepeilingen willen allengs meer Schotten meer: opzegging van de Unie en volledige onafhankelijkheid voor Schotland.