Zo voelt werk in Slowakije

Zo voelt werk in Slowakije Leiden. „Een ondervraging van deze tijd”, zegt de maker van deze foto, de Fransman Vincent Debanne, over zijn werk. „Door subjectieve en geënsceneerde beelden van onze werkelijkheid te maken, hoop ik aspecten te onthullen die niet voldoende zichtbaar zijn en probeer ik verbindingen te leggen.” Voor alle duidelijkheid dus: dit is een fotomontage, een combinatie van beelden. Vincent Debanne (34) wilde de zware industrie en de bosbouw in beeld brengen, maar stuitte tijdens zijn reis door Slowakije op glijbanen, zwemparadijzen en pretparken. Het toerisme wordt steeds belangrijker in dit land dat twintig jaar geleden nog samen met Tsjechië tot het Oostblok behoorde. De foto is onderdeel van Changing faces/WORK een fotoproject dat nu te zien is in museum De Lakenhal in Leiden. Zes Europese fotografen hebben opdracht gekregen in een ander land dan hun eigen in beeld te brengen hoe ‘werken’ verandert. Uitgangspunt: Europa breidt zich uit, arbeid en arbeiders zijn voortdurend in beweging. Changing Faces is een Europees samenwerkingsproject tussen universiteiten en kunstinstellingen, financieel gesteund door de Europese Unie. De resultaten van de opdrachten worden ieder jaar in een ander land tentoongesteld. Dit jaar in Nederland. Deelnemende kunstenaars zijn: Vincent Debanne (Frankrijk, opdracht in Slovakije), Ulrich Gebert (Duitsland, opdracht in Spanje), Tomoko Yoneda (Groot-Brittannië, opdracht in Italië), Luigi Gariglio (Italië, opdracht in Finland), Tuomo Manninen (Finland, opdracht in Frankrijk) en Xavier Ribas (Spanje, opdracht in Nederland). De tentoonstelling is te zien tot 13 mei. Kijk op www.lakenhal.nl. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag, 10 - 17 uur, zaterdag, zondag, feestdag, 12 tot 17 uur. Foto Vincent Debanne Debanne, Vincent

„Een ondervraging van deze tijd”, zegt de maker van deze foto, de Fransman Vincent Debanne, over zijn werk. „Door subjectieve en geënsceneerde beelden van onze werkelijkheid te maken, hoop ik aspecten te onthullen die niet voldoende zichtbaar zijn en probeer ik verbindingen te leggen.”

Voor alle duidelijkheid dus: dit is een fotomontage, een combinatie van beelden.

Vincent Debanne (34) wilde de zware industrie en de bosbouw in beeld brengen, maar stuitte tijdens zijn reis door Slowakije op glijbanen, zwemparadijzen en pretparken. Het toerisme wordt steeds belangrijker in dit land dat twintig jaar geleden nog samen met Tsjechië tot het Oostblok behoorde.

De foto is onderdeel van Changing faces/WORK een fotoproject dat nu te zien is in museum De Lakenhal in Leiden. Zes Europese fotografen hebben opdracht gekregen in een ander land dan hun eigen in beeld te brengen hoe ‘werken’ verandert. Uitgangspunt: Europa breidt zich uit, arbeid en arbeiders zijn voortdurend in beweging.

Changing Faces is een Europees samenwerkingsproject tussen universiteiten en kunstinstellingen, financieel gesteund door de Europese Unie. De resultaten van de opdrachten worden ieder jaar in een ander land tentoongesteld. Dit jaar in Nederland.

Deelnemende kunstenaars zijn: Vincent Debanne (Frankrijk, opdracht in Slovakije), Ulrich Gebert (Duitsland, opdracht in Spanje), Tomoko Yoneda (Groot-Brittannië, opdracht in Italië), Luigi Gariglio (Italië, opdracht in Finland), Tuomo Manninen (Finland, opdracht in Frankrijk) en Xavier Ribas (Spanje, opdracht in Nederland).

De tentoonstelling is te zien tot 13 mei.

Kijk op www.lakenhal.nl. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag, 10 - 17 uur, zaterdag, zondag, feestdag, 12 tot 17 uur.