Wel instappen, niet wegwezen

De eerste keer dat Marcel Boekhoorn in zijn Spyker reed zal hij niet licht vergeten.

De investeerder had maanden op de levering van zijn nieuwe speeltje gewacht en geregeld aanbetalingen moeten doen om de fabricage op gang te houden. Zodra zijn vriend Victor Muller eind vorige eeuw het oud-Hollandsche sportautomerk Spyker nieuw leven wilde inblazen, plaatste Boekhoorn een bestelling. Hij zou het tweede commerciële exemplaar bemachtigen – het eerste was voor Muller zelf.

Toen Boekhoorn in 2001 eindelijk de sleutels van zijn Spyker C8 Spider kreeg en zijn eerste rondje ging rijden, rammelde na een paar honderd meter een schroefje van het chassis. De groene Spider staat sindsdien stof te vangen in zijn kelder.

De ontluisterende ervaring weerhoudt Boekhoorn er niet van om zes jaar later opnieuw geld te steken in Spyker. Gisteren kocht hij voor 7,5 miljoen euro een belang van 5,7 procent in de autofabrikant uit de Flevopolder.

Tot verbazing van velen die het tweetal de afgelopen jaren hebben gevolgd. Boekhoorn en Muller kennen elkaar uit de jaren tachtig, toen zij uren schreven voor dezelfde cliënt: Ferrari-importeur Frits Kroymans. Muller als advocaat, Boekhoorn als accountant. Kort daarna gingen zij beiden voor zichzelf in zaken en werkten geregeld samen. Zo kochten ze Ouwehands Dierenpark en staken ze geld in een aantal kortademige internetbedrijfjes. Hun beursgenoteerde beleggingsvehikel Maverix was geen lang leven beschoren. Niet lang daarna raakten de heren in financiële brouille – volgens ingewijden omdat het vooral Boekhoorn was die de portemonnee trok als er ergens geld bij moest. Hoewel ze bevriend bleven nam Boekhoorn zich voor nooit meer een cent in Mullers plannen te steken. Tot gisteren.

Nu is Muller een getapte jongen die met zijn charmes en vrolijkheid wel vaker bekende investeerders voor zijn jongensdroom heeft weten te interesseren. John de Mol stapte nog voor de beursgang van 2004 in, een Arabische prins deed dat een jaar later. Vorig jaar deed Lostboys-oprichter Michiel Mol een flinke injectie om het Spyker mogelijk te maken een Formule 1-raceteam te kopen.

Ook vanuit beleggersoogpunt is het moment van instappen voor Boekhoorn vreemd. Hét motto voor iedere handelaar van ‘Laag kopen, hoog verkopen’ gaat voorlopig niet op. Spyker rapporteerde vorige week zijn eerste winst ooit. Het aandeel schommelt op de beurs al geruime tijd rond de nooit vertoonde hoogte van 20 euro. Begin vorig jaar stond het op 10.

Philip de Witt Wijnen