Weekboek 14

WeekBoek werkt samen met www.papierenman.blogspot.com van Dirk Leyman. De berichten zijn in uitgebreidere vorm te lezen op zijn weblog en op www.nrc.nl/boekenblog

Nederlanders gepasseerd voor IMPAC Award

De jury van de International IMPAC Literary Award, die met 100.000 euro bekend staat als de best gehonoreerde literaire prijs ter wereld, heeft gisteren zijn shortlist bekend gemaakt. Margriet De Moor, Arthur Japin en P.F. Thomése, de drie Nederlandse auteurs die op de 138 titels tellende longlist figureerden, haalden de shortlist niet. Acht boeken komen nog in aanmerking. Het gaat om Arthur and George van Julian Barnes, Slow Man van J.M. Coetzee, Out Stealing Horses van Per Petterson, Shalimar the Clown van Salman Rushdie, A Long Long Way van Sebastian Barry, Extremely Loud & Incredibly Close van Jonathan Safran Foer, The Short Day Dying van Peter Hobbs en No Country for Old Men van Cormac McCarthy. (DL)

Vlamingen kiezen mooiste literaire openingszin

‘Vele jaren later, staande voor het vuurpeloton, moest kolonel Aureliano Buendia denken aan die lang vervlogen middag, toen zijn vader hem meenam om kennis te maken met het ijs.’ Deze zin, uit Gabriel Garcia Marquéz’ Honderd jaar eenzaamheid is verkozen tot de mooiste openingszin aller tijden door luisteraars van de Vlaamse radio 1. Orhan Pamuk eindigde als tweede met ‘Op een dag las ik een boek en heel mijn leven veranderde’ uit Het nieuwe leven. (DL)

Cormac McCarthy kruipt voor Oprah uit zijn schulp

Oprah Winfrey’s laatste keuze voor haar Bookclub – The Road van Cormac McCarthy – bezorgde haar het eerste televisie-interview ooit met de notoir teruggetrokken auteur uit Texas. McCarthy (73), die in veertig jaar welgeteld twee interviews heeft gegeven, ‘respecteert haar werk, bewondert wat ze heeft bereikt, is bekend met haar boekenclub en vond het interessant om in gesprek te gaan met Oprah,’ zo vertelde zijn uitgever het persbureau AP. De keuze voor het postapocalyptische The Road, waarin een vader en zoon proberen te overleven in een barre, door een atoomoorlog geteisterde omgeving, is ongebruikelijk voor Oprah, die meestal opbeurende romans uitkiest. (RK)

Liefde in tijden van cholera beste Spaanstalige roman

Het Colombiaanse weekblad Semana heeft een ranglijst opgesteld van de honderd beste Spaanstalige romans uit de voorbije twintig jaar. Daartoe werden schrijvers, journalisten én literaire critici aangesproken. Gabriel García Márquez prijkt bovenaan met Liefde in tijden van cholera. Honderd jaar eenzaamheid, dat al in 1967 verscheen, viel bij de selectie vanaf 1982 uit de boot. Op nummer 91 en 93 staan nog twee romans van García Márquez: Herinnering aan mijn droeve hoeren én De liefde en andere duivels. Mario Vargas Llosa bekleedt de tweede plaats met Het feest van de bok. Erg opvallend zijn de drie hoge vermeldingen voor de overleden Chileense auteur Robert Bolano (1953-2003), die zelfs met twee boeken in de top-vijf staat: De woeste zoekers en 2666, een postuum gepubliceerde 1.119 pagina’s tellende roman. (DL)

Nieuwe boeken op komst: oogst uit de zomercatalogi

Een liefdesgeschiedenis van Hafid Bouazza. Een western van Arthur Japin. Een kleine roman van AKO- prijswinnaar Jeroen Brouwers. Een mammoetbloemlezing met kinderversjes van Gerrit Komrij. Menno Wigman over de Rote Armee Fraktion. Katja Schuurman die klassieke Arabische, liefdespoëzie voorleest. Het wordt allemaal aangekondigd in de zomercatalogi van de Nederlandse uitgeverijen. Op het boekenblog staat een selectie uit de eerste lichting . (PS)

Lezen &cetera Live: Van Dis over ‘De wandelaar’

In een openbaar interview tijdens de recente talkshow Lezen &cetera Live sprak Adriaan van Dis over zijn bestseller De wandelaar (besproken in Boeken, 20.01.07). Van Dis becommentarieert de wereld van daklozen en illegalen in Parijs, problematiseert het schuldgevoel van de rijke westerling, en legt uit dat er tussen de hoofdpersoon, meneer Mulder, en hemzelf alleen oppervlakkige overeenkomsten bestaan. Het gesprek – over engagement in de literatuur en over de dunne grens tussen roman en reportage – is te beluisteren op www.nrc.nl/boekenblog. (PS)

Website van de week: www.privedomein.info

De vermaarde en vaak fel begeerde reeks Privé-Domein heeft sinds kort een eigen website. De complete serie, die intussen meer dan 262 titels omvat, is daarop te bekijken via afbeeldingen, achterplatteksten, tekstfragmenten en recensies. Curieus is dat de website ook advies voor verzamelaars geeft over de prijsstelling. Verder heeft de site, die nog volop in uitbouw is, veel oog voor details, zelfs van olfactorische aard: ‘Wat ook is veranderd is de kenmerkende geur van Privé-Domein. De nieuwere delen hebben jammer genoeg een meer neutrale geur, hetgeen te maken heeft met het gebruik van een ander soort lijm.’ (DL)

Met bijdragen van Reinier Kist, Dirk Leyman en Pieter Steinz.