VVD’er: Koran moet worden herscheven

De Koran zou in de huidige vorm niet in Nederland verspreid mogen worden. De passages die oproepen tot moord en doodslag tegen niet-islamieten zijn namelijk een „ernstig misdrijf” tegen het Wetboek van Strafrecht. Dat schrijft een anonieme auteur onder het pseudoniem M.S.H. Frankenvrij in Liberaal Reveil, het blad van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD.

Als oplossing stelt de auteur voor ‘islamitische redacteuren’ een nieuwe versie van de Koran te laten maken. In Het Parool van gisteren verdedigt voorzitter van de redactie en VVD-senator Heleen Dupuis de keuze om het artikel onder pseudoniem te plaatsen. „De reden daarvoor ligt voor de hand. Het was ons advies, geen voorwaarde van de auteur. Better safe than sorry.”

Heleen Dupuis zegt dat experts in de islamitische theologie het artikel hebben bekeken en die vonden volgens haar dat het kon. „Het is ook onder moslims een veel gehoorde opinie.” Inhoudelijk zegt Dupuis zich grotendeels in het stuk te kunnen vinden. Ze zegt dat de VVD nergens toe oproept. „Dit is een bijdrage aan het debat.” (ANP)