Volker Wessels deels in handen van CVC

Investeringsmaatschappij CVC heeft 42,5 procent van de aandelen van bouwbedrijf VolkerWessels gekocht. Het aandelenpakket is overgenomen van de familie Wessels, die met 90 procent grootaandeelhouder was van het bedrijf.

De familie Wessels behoudt 42,5 procent van de aandelen. Het management – circa tweehonderd personen, die 10 procent van de aandelen bezitten – neemt 5 procent over van de familie.

Aanleiding voor de aandelenverkoop is de ernstige ziekte van Herman Wessels, de jongere broer van grondlegger en bestuurslid Dik Wessels. Daardoor is het beheer van het aandelenpakket een te grote verantwoordelijkheid geworden, aldus een zegsman van het bedrijf.

Herman Wessels, oud-voorzitter van voetbalclub FC Twente, was lange tijd groepsdirecteur en aandeelhouder van de een na grootste bouwonderneming van Nederland.

Over de overnameprijs wil het bedrijf niets kwijt. De transactie zal naar verwachting volgende maand zijn afgerond.

CVC heeft toegezegd minimaal vijf jaar aandeelhouder van het bouwbedrijf te blijven. De investeringsmaatschappij krijgt 42,5 procent om een „evenwichtige verdeling tussen bestaande en nieuwe aandeelhouders” te creëren, aldus de woordvoerder.

De eerste contacten met CVC zijn begin dit jaar gelegd. Er was ook interesse van „andere financiële en strategische marktpartijen” om het bedrijf over te nemen, maar daar is de familie Wessels niet op ingegaan omdat zelfstandigheid van het bouwbedrijf voorop stond, aldus de woordvoerder.

Dik Wessels, die het bedrijf overnam van zijn vader en in de jaren negentig van de vorige eeuw naar de beurs bracht, haalde het bedrijf in 2003 voor 600 miljoen euro van de beurs.

De omzet steeg vorig jaar van 4,2 miljard euro naar 4,5 miljard euro. De nettowinst steeg in 2006 van 82,1 naar 129,4 miljoen euro.