‘Verkiezingen Nigeria verwarrend’

De kans dat Nigeria eerlijke verkiezingen tegemoet gaat, is gering. Acht dagen voor de lokale verkiezingen en twee weken voor de presidentsverkiezingen weten kiezers nog altijd niet zeker wie de kandidaten zijn en hoe ze moeten kiezen. Dat heeft de lokale Transition Monitoring Group uit Abuja gisteren gezegd.

De verkiezingscommissie heeft onder invloed van de regering voor grote verwarring gezorgd, aldus de overkoepelende mensenrechtenorganisatie. Kiezers zijn onvoldoende voorgelicht en kandidaten van de zittende regering zijn bevoordeeld. „Het is onwaarschijnlijk dat de huidige toestand verbetert, omdat er nog weinig tijd over is”, zei de organisatie gisteren.

Ook het toenemend politiek geweld in Nigeria vormt een bedreiging voor de verkiezingen. Volgens een rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, dat woensdag werd gepresenteerd, hebben politici in veel van de 36 deelstaten gewapende bendes ingehuurd. Deze bendes worden ingezet om politieke tegenstanders te intimideren en de uitslag te manipuleren.

De vertrekkende president Obasanjo legt de oorzaak van het geweld bij de gouverneurs van de Nigeriaanse deelstaten. (Reuters)