Van klagen word je wijs

Kinderhuisje van goedkoop hout geïmpregneerd met gif tegen schimmel. rubriek Spelen Klootwijk

Hou op over vroeger. Ja maar, er worden weer houten droogrekken aangeboden. Op het internet. Nieuwe voor 75 euro. En oude waar je op kunt bieden. Zoveel oude ‘uit grootmoeders tijd’ zijn er op verschillende websites te koop dat ze waarschijnlijk als nieuw zijn.

Vroeger zette moeder het rek op de bleek, hing er een oude deken overheen en de kinderen hadden hun eigen huis om vadertje en moedertje te spelen.

Dat is voorbij. Een kinderhuisje verzin je niet meer maar haal je bij Karwei, 170 euro, of bij Gamma, 180 euro. Karwei noemt het huisje Amigo. Het heeft het model van een huis zoals een kind het tekent. Dak, voordeur en een raam (opzij). Het is gebeitst.

Ook het huisje van Gamma heeft een naam. Twinkle op=op. Het heeft een veranda, een dubbele deur van latjes en opzij twee luikjes, ook van latten.

In de paasfolder van Gamma staat een plaatje van het huisje met groen dak en groen geverfde deurtjes. Dat verven moet je zelf doen. En je moet het zelf in elkaar zetten, het is een bouwpakket van sinaasappelkistjeshout. Het hout is geïmpregneerd. Tegen rot. En niet zo zuinig. Het blauwgroene goedje zit niet alleen in het hout, maar ligt er ook dik bovenop. Wist je niet beter, dan zou je denken het hout beschimmeld is.

Impregneermiddelen zijn giftig. Niet allemaal even erg, maar een verstandige ouder wil er zeker van zijn dat hij of zij aan het huisje zijn kindje niet verspeelt. Gamma’s hebben een informatiebalie. Waar die voor dient weet het baliepersoneel zelf niet, want vraag bijvoorbeeld met welk middel het hout van het huisje zo royaal is behandeld. Antwoord: „dat gaat via de leverancier”. Ofwel: ‘geen idee mijnheer.’ Daar blijft het bij, de informatiebalie onderneemt geen poging om er achter te komen.

„Het is waarschijnlijk gewolmaniseerd hè?”, zegt de klant. „Ja dat is meestal zo”, zegt de balieman opgelucht.

Wolmaniseren komt van zogenoemde Wolmanzouten. Ze kunnen bestaan uit chroom en koper en soms nog arseen. Daar ga je dood aan. Als je het huisje van Gamma op eet ben je er geweest. Nou zijn kinderen geen konijnen, ze eten hun houten hok niet op als ze de kans krijgen, hooguit likken ze er aan, je moet eens zien waar kinderen allemaal gedachteloos aan sabbelen. Vroeger, toen je nog echte winters had, vroren we met onze tong vast aan het gietijzeren schoolhek.

Maar kan het kwaad, dat antirotmiddel? De Voedsel- en Warenautoriteit (vroeger Keuringsdienst van Waren) waakt over veiligheid van speelgoed. In speelgoed zou dit middel niet mogen. De VWA bemoeit zich ook met speeltoestellen. Daar zou het groenblauwe gif ook niet dik bovenop mogen liggen. Maar speelgoed is voor de VWA iets waar je mee speelt en een speeltoestel is iets waar je op speelt. Het huisje is geen van beide. Je speelt er niet mee en niet op, maar in.

Een woordvoerder van de VWA verzint een list. Dien een klacht in, dan is de VWA verplicht om te onderzoeken of het impregneermiddel gevaarlijk is. Dat doe ik bij deze. En Gamma is Tweede Paasdag open. VWA, ga er op af.

Wouter Klootwijk