Timbaland

Als producer is Timbaland briljant in het naar grote hoogtes tillen van andere artiesten. Als artiest is hij beroerd. Met zijn frisse, vernieuwende producties vol springerige drums, bizarre percussie en vette dancegeluiden bepaalde Timbaland het geluid van de urbanmuziek en later van de popmuziek in bredere zin. Hij was de motor achter hoogtepunten in de carrières van Jay-Z, Missy Elliott, Justin Timberlake, Nelly Furtado en veel anderen. Het is dan ook niet erg dat hij op zijn album steeds rapt dat hij een ontzettend belangrijke producer is, want Timbaland heeft gewoon gelijk.

Alleen moet hij niet rappen, want dat kan hij niet. Hij is geen acteur maar een regisseur. Waar hij uit artiesten het beste weet te halen, is hij bij zichzelf keer op keer de draad kwijt. Megalomaan gemurmel moet doorgaan voor rap. Schetsmatige ideetjes worden gepresenteerd als affe liedjes. Alle ingehuurde toptalenten voegen weinig toe. Met herkauwde pseudo-rock en eightiespop loopt Timbaland dit keer niet fier voor de parade uit maar hobbelt hij er hijgend achteraan.

Saul van Stapele

Timbaland Presents: Shock Value (Blackground/Interscope)