Televisie Overige films

* Hulk (Ang Lee, 2003, VS). De Hulk, geïntroduceerd als strip in 1962 en bekend geworden door de televisieserie, is voor de regisseur van Crouching Tiger, Hidden Dragon, The Ice Storm aanleiding om de grenzen en de normen te onderzoeken van een eigen universum. Hij laat zijn hoofdpersoon tijdens de begintitels zowel uit tekeningen als uit laboratoriumproeven geboren worden. Karakteristieke stripvormgeving leidt bij Lee tot veel extreme close-ups en uitsneden, splitscreens en een perspectivische mise-en-scène. Met Eric Bana, Jennifer Connelly, Nick Nolte, Sam Elliott. RTL5, 20.30-22.55u.

Red Heat (Walter Hill, 1988, VS). Actiethriller volgens beproefde formule waarbij twee volstrekt verschillende naturen er toch in slagen samen een karwei te klaren. Russische politieman Arnold Schwarzenegger en zijn Amerikaanse collega James Belushi versus cocaïnedealer in Chicago. SBS6, 23.25-1.20u.

* Frida (Julie Taymor, 2002, VS/Canda/Mexico). Filmbiografie over het leven van de Mexicaanse schilderes Frida Kahlo als een avonturenroman: Kahlo huwde schilder Diego Rivera (Alfred Molina als explosieve brombeer), verkeerde in marxistische kunstenaarskringen, sliep met Trotski en Josephine Baker en werd voortgedreven door een opstandig temperament. Daartegenover staat het verhaal van de vele, stille, verstikkende uren die zij ten gevolge van een tramongeluk in bed moest doorbrengen. Daar openbaarde zich een artistiek onuitputtelijk schermergebied, zo lijkt de visie van Taymor op Frida's kunstenaarschap. BBC2, 23.55-1.50u.

* The Great Gatsby (Jack Clayton, 1974, VS). Door Francis Coppola geschreven Scott Fitzgerald-verfilming paart chique aankleding aan inhoudelijke bloedarmoede. Robert Redford als de puissant rijke, mysterieuze jongeman op Long Island in de jaren twintig. Ook met Mia Farrow, Karen Black, Sam Waterston. BBC2, 1.50-3.20u.