Roemeens Hof: spaar Basescu

Er zijn niet genoeg redenen om president Traian Basescu van Roemenië wegens schendingen van de grondwet af te zetten. Dat stelde gisteren het Roemeense Constitutionele Hof in een niet bindend advies vast naar aanleiding van een door een parlementscommissie aangenomen resolutie over de afzetting van Basescu wegens grondwetsschendingen. De oppositie wil de afzettingsprocedure tegen de president ondanks het negatieve advies van het Hof toch doorzetten.

In de parlementscommissie die Basescu heeft beschuldigd van negentien „ernstige schendingen van de grondwet” zijn alle partijen vertegenwoordigd, behalve de Democratische Partij (PD) van Basescu. De beschuldigingen aan het adres van de president passen in de al maanden durende machtsstrijd tussen Basescu en premier Calin Tariceanu – leider van de liberale partij PNL – die vorige week uitliep op het ontslag, door de premier, van alle ministers die afkomstig zijn uit de PD of die dicht bij die partij staan. Tariceanu wil na de breuk met de PD verder regeren met de steun van zijn PNL en de partij van de Hongaarse minderheid. Hij kan slechts rekenen op 50 tot 60 van de 332 parlementariërs, maar de sociaal-democratische (ex-communistische) PSD wil zijn regering gedogen.

De PSD liet gisteren weten ondanks het negatieve advies van het Constitutionele Hof de afzetting van Basescu voor te zullen leggen aan het parlement. Dat gebeurt mogelijk volgende week. Als het parlement besluit de president af te zetten, moeten de kiezers daar in een referendum over stemmen. Omdat Basescu populair is, gaan waarnemers er van uit dat hij die stemming zal overleven.

President Basescu beëdigde gisteren vervangers van de vorige week ontslagen ministers. In Tariceanu’s kabinet is de historicus en europarlementariër Adrian Cioroianu minister van Justitie. Hij volgt Monica Macovei op, die internationaal zeer werd gerespecteerd om haar harde bestrijding van de corruptie. Macovei behoort tot de vorige week weggestuurde ministers. Minister van Defensie werd gisteren Teodor Melescanu, die in de jaren negentig, toen de PSD aan de macht was en president Iliescu regeerde, minister van Buitenlandse Zaken is geweest.

Basescu uitte zich gisteren bij de beëdiging van de nieuwe ministers sceptisch. Hij noemde het kabinet een „ultra-minderheidskabinet” en zei de daden van de regering als „een extreem veeleisende rechter” te zullen volgen. Volgens de president heeft de regering „een serieus probleem met haar politieke legitimiteit”.